SKOPJE - In de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) worden zondag vervroegde parlementsverkiezingen gehouden. De stembusgang wordt gezien als een referendum over de toekomstige banden van het Balkanland met de NAVO en de Europese Unie.

Circa 1,8 miljoen kiesgerechtigden hebben twaalf uur de tijd om hun stem uit te brengen. De stembureaus sluiten om 19.00 uur. De eerste voorlopige uitslagen worden enkele uren later verwacht.

In de laatste peilingen stond de conservatieve partij VMRO-DPMNE van premier Nikola Gruevski op een comfortabele 31 procent. De sociaaldemocratische oppositiepartij SDSM kan rekenen op 11 procent van de stemmen en twee rivaliserende partijen van de Albanese minderheid, DPA en DUI, stonden op respectievelijk 9 en 5 procent. In totaal doen twintig partijen mee.

Coalitie

In april viel de regeringscoalitie uit elkaar die bestond uit de VMRO-DPMNE van Slavische Macedoniërs en de DPA. Aanleiding voor de breuk was het feit dat verdere toenadering tot NAVO en EU opnieuw uitbleef.

Griekenland blokkeert die zolang er geen akkoord is over een definitieve naam van het land. Griekenland wil niet dat het land gewoon Macedonië gaat heten, omdat dat territoriale aanspraken zou behelzen op de naburige Griekse regio met dezelfde naam.

Nationale identiteit

Premier Gruevski vindt de naamskwestie een probleem van "nationale identiteit" en wil niet inbinden. Veel etnische Albanezen vinden dat de Slavische Macedoniërs met hun halsstarrige houding de weg blokkeren naar meer welvaart.

Ook zijn de etnische Albanezen verbolgen omdat de FYROM de in februari eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van de Servische provincie Kosovo niet heeft erkend.

Kosovo wordt gedomineerd door etnische Albanezen, terwijl de Slavische Macedoniërs nauwe culturele, taalkundige en religieuze verwantschap voelen met de Serviërs die hun provincie Kosovo terug willen.

Rivaliteit

De situatie wordt gecompliceerd door de rivaliteit tussen de DPA en de DUI, de andere partij die de Albanese minderheid vertegenwoordigt. Bij incidenten tijdens de verkiezingscampagne vielen doden en gewonden.