WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft gebroken met de kerk in Chicago waar hij twintig jaar lid van was. De Trinity United Church of Christ kwam negatief in het nieuws na een aantal omstreden uitspraken van predikanten.

Obama zei zaterdag tijdens een persconferentie dat hij het besluit met pijn in zijn hart heeft genomen, maar dat er niets anders opzit. De kwestie achtervolgde hem in de verkiezingscampagne.

Vorige week stak een gastpredikant, dominee Michael Pfleger, de draak met Obama's rivale Hillary Clinton. Pfleger zei dat Clinton recht meent te hebben op de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen omdat zij blank is.

Dat de zwarte Obama de show steelt, is onverdraaglijk voor haar, aldus Pfleger. Obama zat op dat moment niet in de kerk, maar reageerde woedend. De blanke Pfleger bood later zijn excuses aan.

Wright

Obama nam eerder dit jaar al afstand van Jeremiah Wright, jarenlang zijn vaste dominee. Wright kwam negatief in het nieuws toen beelden van zijn felle preken op onder meer op de internetsite Youtube verschenen.

Wright zei dat de VS de aanslagen van 11 september 2001 aan zichzelf te danken hebben en dat de regering opzettelijk hiv onder de zwarte bevolking heeft verspreid.