WASHINGTON - In de Verenigde Staten heeft de Democratische partij een compromis gesloten over de omstreden voorverkiezingen in Michigan en Florida. De gedelegeerden in die staten mogen in augustus alsnog naar de nationale partijconventie, waar formeel de presidentskandidaat wordt aangewezen, maar hun stem telt maar voor de helft mee.

Dat heeft de reglementencommissie van de partij zaterdagavond in Washington besloten.

De beslissing is een tegenvaller voor Hillary Clinton in haar tweestrijd met Barack Obama. Clinton won de voorverkiezingen in Florida en Michigan, maar de uitslag telde niet.

Beide staten waren gestraft omdat ze de datum van de voorverkiezingen hadden verschoven. Dat was tegen de partijregels. Voorstellen uit het Clinton-kamp om alle gedelegeerden van beide staten volledig stemrecht te geven, werden zaterdag afgewezen.

Achterstand

Door het besluit van de commissie is Clinton iets ingelopen op Obama, maar haar achterstand in gedelegeerden is nog steeds groot.

Als haar eisen waren ingewilligd, had ze hem ook niet kunnen inhalen, maar was haar positie wel sterker geworden. Mogelijk had zij dan gedelegeerden kunnen overhalen om alsnog op haar te stemmen.

Beroep

Clinton gaat mogelijk in beroep tegen het besluit over Michigan. Ze vindt dat ze recht heeft op de stemmen van alle gedelegeerden in die staat, omdat Obama zijn naam van de kieslijst had laten halen. Een adviseur van de voormalige first lady zei dat de reglementencommissie haar stemmen heeft "gekaapt". Een woordvoerder van Obama sprak echter van een "eerlijke oplossing".

Dat Clinton mogelijk doorgaat tot het bittere einde zal het beeld van een diep verdeelde partij versterken en in het voordeel werken van de Republikeinse kandidaat John McCain. Begin november zijn de presidentsverkiezingen.

Demonstranten

Buiten het hotel in Washington stonden zaterdag honderden demonstranten voor Clinton uit Florida en Michigan die eisten dat hun stem geteld zou worden.

Ook het Obama-kamp liet zich niet onbetuigd. In de zaal waar werd vergaderd was het eveneens zeer rumoerig. Het kwam tot verhitte discussie tussen aanhangers van beide kandidaten. Een vrouw schreeuwde tegen de commissieleden om hun "bek te houden".