GAZA-STAD - Israëlische gevechtshelikopters hebben dinsdag in Gaza-stad een aanslag op de 56-jarige Hamas-woordvoerder Abdul Aziz al-Rantissi gepleegd. Palestijnse ziekenhuiswoordvoerders en functionarissen van Hamas meldden dat Al-Rantissi door de aanslag aan zijn been gewond is geraakt.

Bekijk hier de video

Een vrouwelijke passant en haar dochtertje zouden door de aanslag om het leven zijn gekomen, aldus een Palestijnse ziekenhuismedewerker. Ook zouden er twintig gewonden zijn gevallen, onder wie de 17-jarige zoon van Al-Rantissi.

Aanvankelijk werd bericht dat de kinderarts Al-Rantissi dood was. Later trok een Palestijnse ziekenhuisdirecteur die verklaring in en stelde dat de Hamas-woordvoerder buiten levensgevaar verkeert.

Raketten

Een helikopter vuurde verscheidene raketten af op de auto van Al-Rantissi. De Britse televisiezender Sky News toonde beelden van het brandende voertuig van het Hamas-kopstuk.

De Palestijnse minister Yasser Abed Rabbo zei dat Israël door de aanslag de pogingen van de Palestijnse Autoriteit om Hamas tot een staakt-het-vuren te bewegen verstoort. Een medewerker van de Palestijnse leider Yasser Arafat stelde dat Israël het routeplan naar vrede probeert te torpederen. Hamas-functionaris Mahmoud al-Zahar waarschuwde Israël voor de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat het de aanslag zou vergelden.

Verkwanseling

Al-Rantissi had maandag nog afwijzend gereageerd op het aanbod van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas om weer rond de tafel te gaan zitten. Hamas, dat veel zelfmoordaanslagen in Israël heeft uitgevoerd, beschuldigde Abbas vorige week van "verkwanseling" van de Palestijnse zaak en weigerde nog langer met hem te praten.

Op de top met zijn Israëlische collega Sharon in het Jordaanse Aqaba zou de premier vorige week te veel compromissen hebben gesloten. Abbas beloofde er toen alles aan te zullen doen om aanslagen van Palestijnen op Israëlische doelen te voorkomen.

Aanval

Hamas had maandag samen met de Islamitische Jihad en de Al-Aqsa Martelaren Brigades de verantwoordelijkheid voor een aanval zondag op Israëlische militairen opgeëist. Drie Palestijnen schoten bij een aanslag vier Israëlische militairen dood bij een controlepost op de grens tussen de Gazastrook en Israël alvorens zelf te worden gedood.

Vrede

De aanslag op Al-Rantissi en andere gewelddadigheden van de afgelopen dagen hebben de eerste voorzichtige stappen op weg naar de uitvoering van de routekaart voor vrede overschaduwd. Israëlische militairen schoten maandagavond laat in het noorden van de Gazastrook twee Palestijnen dood, die probeerden een joodse nederzetting binnen te sluipen. Bij een vuurgevecht tussen Israëlische militairen en Palestijnen bij Jenin kwam in de nacht van maandag op dindag eveneens een Palestijn om het leven.

Nederzettingen

Diezelfde nacht heeft het Israëlische leger negen illegale joodse nederzettingen ontmanteld, nadat maandagavond al enkele caravans van joodse kolonisten waren vernietigd. Onderminister van Defensie Zeev Boim zei voor de Israëlische televisie dat in een eerste fase vijftien nederzettingen moeten verdwijnen.

De Israëlische krant Haaretz meldde dinsdag op gezag van militaire bronnen dat het leger in totaal 94 nederzettingen wil ontmantelen. De maatregel volgt op de toezegging van de Israëlische premier Sharon vorige week tijdens de vredestop in Aqaba de illegale nederzettingen aan te pakken. Joodse kolonisten begonnen dinsdagmorgen al met het herbouwen van de nederzetting Amona Noord.