RIJSWIJK - Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs worden zwaar gedupeerd doordat het streekvervoer vanaf zondag plat gaat. Juist vanaf maandag hebben die scholen hun examens gepland. Het mbo is met 500.000 leerlingen een van de grootste onderwijstypen.

In het mbo gaan ook veel leerlingen met het openbaar vervoer, omdat die doorgaans grote scholen een groot gebied bestrijken. De MBO-raad schat dat 20 tot 30 procent van de leerlingen in het mbo met het streekvervoer naar school gaat.

Maatregelen

Volgens de MBO-raad neemt een aantal scholen zelf maatregelen. Zo huurt het RijnIJssel uit Arnhem bussen die vanaf maandag de stations van Arnhem en Ede aandoen om leerlingen van daar af naar drie locaties te vervoeren.

"We kunnen de examens niet meer verzetten", zegt een woordvoerder. "De bonden hielden rekening met de examens in het voortgezet onderwijs, maar niet met het mbo terwijl dat veel groter is."

Heel zuur

De MBO-raad vindt het "heel zuur" voor alle leerlingen die getroffen worden door de acties. De JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB), de tegenhanger van het LAKS maar dan voor het mbo, zegt zich "grote zorgen" te maken over de mobiliteit van de leerlingen in een periode dat ze examens moeten doen, opdrachten moeten inleveren en zogeheten eindgesprekken hebben.

"Heel slecht als deze staking effect heeft op de cijfers van de studenten."

FNV

FNV-bestuurder Janny Koppens zegt er geen rekening mee gehouden te hebben dat veel examens in het mbo juist deze periode zijn. "Dat hebben we ons niet ten volle gerealiseerd. Maar het verandert niets."

Volgens Koppens zijn de chauffeurs inmiddels zo boos dat aanpassingen in de acties uitgesloten zijn. "Ook al hebben veel chauffeurs juist affiniteit met het mbo."

Stakingen voor onbepaalde tijd zijn volgens Koppens vervelend voor elke klant. "Klaarblijkelijk waren de acties tot nu toe niet fors genoeg. Als de werkgevers over de brug komen kunnen we daar heel snel een eind aan maken."