DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) stuurt een nieuwe brief naar de Tweede Kamer over de de selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Ingewijden bevestigden een bericht van de NOS.

Daarmee lijkt een politiek conflict tussen de PvdA-staatssecretaris en ChristenUnie-vicepremier André Rouvoet uit de wereld. Rouvoet wilde niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, maar hij stelde vrijdag na het kabinetsberaad dat hij degene was die heeft gevraagd dit onderwerp te bespreken met de ministers. "Dit hoort echt op de tafel van de ministerraad", aldus Rouvoet.

Volgens hem betreurt Bussemaker de gang van zaken. Haar brief wordt nu "weggehaald bij de Kamer".

Uitbreiding

Maandag stuurde Bussemaker een brief naar de Kamer waarin ze een uitbreiding aankondigde van het aantal ziektes waarop bij reageerbuisbevruchting gescreend mag worden.

De embryo's die bij ivf ontstaan, worden onderzocht op de aanwezigheid van een gen dat een ernstige ziekte kan veroorzaken. Alleen embryo's zonder een afwijkend gen worden teruggeplaatst.

Rouvoet

Rouvoet is tegen die uitbreiding en vindt dat ze in het kabinet aan de orde had moeten komen. Hij wilde dat de brief van Bussemaker van tafel ging.

De staatssecretaris zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat ze ervan was uitgegaan dat de uitbreiding van de screening slechts een technische wijziging betrof. Nu is ze tot de conclusie gekomen dat het om een ingewikkelder medisch-ethisch vraagstuk gaat.

De kwestie komt opnieuw in de ministerraad aan de orde.

VVD

De VVD in de Tweede Kamer vindt de discussie over de selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting een "wanvertoning". De liberalen zeggen niet meer te begrijpen welke kant het kabinet op wil.

Mensen met een ernstige erfelijke ziekte weten niet waar ze aan toe zijn, aldus de VVD.

Spoeddebat

Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg vraagt dinsdag een spoeddebat aan om helderheid te krijgen over "wat het kabinet nu echt vindt". De liberalen omschrijven de gang van zaken in de afgelopen week als "bizarre capriolen van een kabinet dat intern verdeeld is".