LONDEN - Moet seks in publieke toiletten wel of niet strafbaar zijn? De 'lords' in het Britse hogerhuis vinden van wel. Een meerderheid van het House of Lords stemde maandagavond tegen een voorstel van de Britse regering om het verbod op seks in publieke plaatsen te schrappen uit het wetsvoorstel seksuele misdrijven.

De Lords gaven wel hun goedkeuring aan een amendement van de Conservatieve Partij. Mensen die betrapt worden op seks op bijvoorbeeld het toilet in de trein, moeten als het aan de Tory's ligt tot twee jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. "Het gaat ons erom deze wet zo duidelijk mogelijk te maken", zei barones Noakes van de conservatieven.

In een toelichting zei Noakes dat seks in publieke toiletten volledig verboden moet worden. Sommige publieke toiletten zouden zijn verworden tot zogeheten 'no go areas' als gevolg van parende koppels.

Tuinseks

De Britse regering had het toiletseksverbod juist geschrapt uit het wetsvoorstel, onder meer vanwege kritiek vanuit politiekringen. In de oorspronkelijke wet zou ook seks in de tuin verboden worden, als de daad van buitenaf te zien zou zijn. Hilary Benn, de Britse onderminister van Binnenlandse Zaken, liet weten dat ze vertrouwde op het bestaande wetsartikel over schennispleging.

Bestrijden

De conservatieven vinden echter dat de huidige wet te weinig handvatten biedt om seks op publieke plaatsen te bestrijden. Ze wijzen erop dat slechts 34 van de 173 toiletsekszaken die in 2001 werden onderzocht, leidden tot een veroordeling. Dat zou komen doordat het te moeilijk is om bewijs te vergaren. De wet vereist dat twee getuigen de seksuele handelingen hebben gezien.

Slot

Een lastige voorwaarde, aangezien de toiletdeur doorgaans op slot gaat als paartjes zich overgeven aan het minnespel. De conservatieven vinden dat een getuigenis ook bruikbaar moet zijn als de getuige de seks alleen heeft gehoord.

Het wetsvoorstel gaat nu terug naar het Lagerhuis. De regering hoopt dat het amendement van de conservatieven daar geen meerderheid haalt.