RIJSWIJK - Zeker veertien personen zijn het afgelopenpinksterweekeinde in het verkeer om het leven gekomen. Onder deslachtoffers waren niet alleen automobilisten, maar ook eenfietser, een voetganger en een motorcrosser.

Een 20-jarige man uit Nieuwe Tonge en een 18-jarige vrouw uitSommelsdijk zijn in de nacht van zondag op maandag om het levengekomen bij een aanrijding in Sommelsdijk. Het ongeval gebeurde opde Oudelandsedijk rond 0.30 uur. De 20-jarige bestuurder raakte metde wielen van zijn auto in de rechterberm. Na een stuurcorrectiekwam hij op de linkerbaan terecht, waar hij tegen een personenautouit tegenovergestelde richting botste.

De bestuurder werd uit de auto geslingerd en kwam in een slootterecht. Hij overleed ter plaatse. Ook zijn 18-jarige passagierekwam om het leven. De twee inzittenden van de tegemoetkomende autoraakten zwaargewond.

Een 48-jarige man uit Heemskerk kwam in de nacht van vrijdag opzaterdag om in het Friese Herabijum. Hij reed met zijn motorfietsvanuit Harlingen richting Herabijum toen hij door onbekende oorzaaktegen een boom botste. Daarna kwam hij in een nabijgelegen vijverterecht. Omwonenden haalden de man uit het water, maar hij was aloverleden.

Een bestelauto reed zaterdag in Schiedam een 78-jarige fietseraan, die later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. De-jarige bestuurder kon de Schiedammer op de kruising van deBurgemeester van Haarenlaan en de Van der Brugghelaan niet meerontwijken.

Geschept

Een 83-jarige inwoner van Zwaag is zaterdag in Blokkeroverleden, nadat hij door een 35-jarige automobilist uit Hoogwoudwas aangereden. Hij werd op een kruising geschept door deautomobilist. Het slachtoffer werd met zwaar hoofd-, been-, enbekkenletsel overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn,waar hij enkele uren later overleed.

Een 90-jarige automobiliste uit Almen overleed zaterdag nadatzij met haar voertuig tegen een spoordijk in haar woonplaatsbotste. Volgens een politiewoordvoerder was de waarschijnlijk vrouwonwel geworden tijdens het autorijden.

Brandende auto

Een 21-jarige Nijmeegse man is zaterdagmiddag in zijn woonplaatsom het leven gekomen toen zijn auto in brand vloog na een ongeluk.Volgens de politie botste de man, die door een tunnel reed, doornog onbekende oorzaak tegen een pilaar. Zijn auto vloog vrijwelmeteen in brand. Hulpdiensten konden hem niet meer op tijd uit debrandende auto halen.

Een 27-jarige motorcrosser uit Terborg overleed zaterdagmiddagna een ongeval op een crosscircuit in Hummelo. Tijdens eencrosswedstrijd reed hij met zijn motor frontaal tegen een boom.Volgens de politie verloor hij op een schans de macht over hetstuur.

Een 48-jarige scooterbestuurder uit Hoofddorp is zondagavond inhet VU-ziekenhuis te Amsterdam aan zijn verwondingen bezweken nadathij eerder diezelfde avond ernstig gewond raakte bij een botsingmet een bus op de IJweg. De aanrijding gebeurde op een busbaanlangs de N201. Terwijl hij de baan overstak, werd descooterbestuurder gegrepen door een bus van de Schiphollijn.

Alcohol

Een 68-jarige automobilist is zondagochtend in een ziekenhuis inZwolle overleden. Hij was zaterdagavond in zijn woonplaats zwaargewond geraakt na een aanrijding met een 28-jarige plaatsgenoot. Opeen kruising was de auto van de 28-jarige man in de flank van hetslachtoffer gereden. Ook een van de drie kinderen van de 28-jarigebestuurder moest met spoed naar het ziekenhuis. De 28-jarige manrook volgens de politie naar alcohol en onderging een bloedproef.De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Een 25-jarige man uit Kreileroord is maandag om het levengekomen bij een verkeersongeval op een kruising in Wieringerwerf.De man reed met zijn auto richting Den Oever over de Zuiderdijkweg.Hij botste door onbekende reden tegen een boom in de rechterbermwaarna zijn auto in brand vloog. De man was op slag dood.

Een ongeval op de de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, waarbijdrie auto's betrokken waren, kostte maandag een persoon het leven.De bestuurder van een auto probeerde zijn voertuig op de weg kerenmaar verzuimde te kijken of de weg vrij was. Vijf personen raaktengewond en moesten naar het ziekenhuis waar een van de slachtofferslater overleed. De weg werd enkele uren in beide richtingenafgesloten.

Motorrijder

Een 60-jarige motorrijder uit Blauwhuis kwam maandag om hetleven na een ongeval ter hoogte van het Friese Hilaard. De man reedin de namiddag over de provinciale weg richting zijn woonplaats.Een automobilist zag het slachtoffer over het hoofd toen hij de wegop wilde draaien. De motorrijder werd overgebracht naar hetAcademisch Ziekenhuis in Groningen, waar hij later overleed.

Bij een ongeval met een antieke tractor in het buitengebied vanOirschot kwam maandagavond een 30-jarige man uit Knegsel om. Deman sloeg af op een kruising maar door nog onbekende oorzaakkantelde zijn tractor. Het slachtoffer raakte volgens de politiebekneld, maar wist ondanks zijn zware verwondingen op eigen krachtonder de tractor vandaan te komen. Hij overleed even later terplaatse.