WASHINGTON - Zeker 33 mensen in het zogenoemde Midwestenvan de Verenigde Staten zijn mogelijk besmet met hetapenpokkenvirus. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaansecentra voor de controle op ziektes (CDC) maandag gemeld.

Hij zei dat zeven mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen. Verderliet de CDC-woordvoerder weten dat van slechts enkele patiënten metzekerheid vaststaat dat ze met het apenpokkenvirus zijn besmet.

Volgens The Washington Post van zondag is het de eerste keer datdit virus, dat lijkt op het 'gewone' pokkenvirus, opduikt in de VS.Het virus, dat doorgaans alleen in Centraal- en Midden-Afrikavoorkomt, is waarschijnlijk verspreid door prairiehonden, eenknaagdier dat veel als huisdier wordt gehouden.

Nog geen sterfgevallen

De Amerikaanse autoriteiten hebben artsen en ziekenhuizen in hethele land gevraagd attent te zijn op de ziekte die potentieellevensgevaarlijk is. Geen van de besmettingen heeft tot dusveroverigens geleid tot sterfgevallen. De besmettingen doken vorigemaand op. De meeste gevallen zijn gemeld in de staat Wisconsin.Haard van de besmetting lijkt een handelaar in exotische dierenin Villa Park in Illinois. In zijn winkel was ook een zieke groteAfrikaanse rattensoort, die op zijn beurt weer de prairiehondenlijkt te hebben besmet.

De eerste zieke was een kind van 3,5 jaar. Diens ouders haddentwee prairiehonden gekocht als een moederdaggeschenk. Een aantalprairiehonden is door de handelaar verkocht aan een collega inMilwaukee, die de dieren doorverkocht.

Het apenpokkenvirus is verwant aan het virus dat bij mensenpokken veroorzaakt. De nu opgedoken soort is minder dodelijk dan de'gewone' pokken. Aan de laatste aandoening overlijdt ongeveer 30procent van de geïnfecteerden. Bij het apenpokkenvirus ligt datpercentage tussen de 1 en 10.