NOUAKCHOTT - Regeringsgetrouwe troepen hebben maandag het centrum van de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott en het presidentieel paleis weer in handen gekregen. Volgens ooggetuigen is van militairen die zondag een couppoging begonnen niets meer te zien. Aanhangers van president Maaouiya Ould Taya zijn juichend de straten op gegaan.

De president zei in een uitzending voor de televisie en radio dat de couppoging was mislukt. Hij zei dat het neerslaan van de rebellie veel tijd kostte, omdat "tank voor tank moest worden verwoest".

Rebellie

De opstand begon zondag toen rebellen het presidentieel paleis bestormden. De couppoging zou zijn gepleegd door een vorig jaar ontslagen kolonel uit het Mauritaanse leger, die bezwaren had tegen de pro-westerse koers van de regering. De opstandelingen hebben echter geen verklaring gegeven over hun rebellie.

Minister van Informatie Hamoud Ould M'Hamed meldde eerder in de nacht al dat de rebellen zich hadden overgegeven, maar dat bleek voorbarig. Bij het ochtendgloren braken de gevechten opnieuw uit. Zowel in het centrum, het zuiden en bij het vliegveld van de hoofdstad Nouakchott waren opnieuw explosies en zware wapens te horen, aldus ooggetuigen.

90 Procent

De staatsgreep, die zondag begon, was de ernstigste bedreiging van Ould Taya's positie sinds hij in 1984 door een coup aan de macht kwam. Vanaf 1991 kent Mauritanië, een dunbevolkt land in de Westelijke Sahara, een meerpartijenstelsel en verkiezingen. Taya won de presidentsverkiezingen in 1997 met 90 procent van de stemmen. De oppositie betwistte die uitslag hevig.

Salafisme

De laatste tijd heeft de regering tal van prominente geestelijken gevangen gezet. De autoriteiten rechtvaardigden de maatregelen met een dreiging van islamitisch extremisme, vooral het salafisme. Dat is een tak die de oorspronkelijke, primitieve vorm van de islam voorstaat en de wereld uit de eerste jaren van de islam tot voorbeeld stelt.

De repressie van de regering heeft zich volgens waarnemers echter niet tot salafisten beperkt. Er zijn betogingen tegen de aanhoudingen geweest. Kort nadat de golf van arrestaties in mei was begonnen, keerden zich tal van vooraanstaande Mauritaniërs in een open brief aan de president tegen de campagne. Zij omschreven die als een ongerechtvaardigde kwaadaardige actie tegen hervormingen.

Samenzweerders

De meer dan dertig arrestanten worden ervan beschuldigd "samen te zweren tegen de grondwettelijke orde, aan te zetten tot ondermijning van de binnenlandse veiligheid en zonder toestemming organisaties op te richten". Ze zijn onlangs overgebracht van de overvolle gevangenis in Nouakchott naar de jeugdgevangenis in Baila waar de omstandigheden beter zijn.

Pro-westers

De oppositie, onder wie islamitische leiders, beschuldigen de regering ervan in ruil voor Amerikaanse economische hulp diplomatieke betrekkingen met Israël te zijn aangegaan. Mauritanië werd in 1999 na Egypte en Jordanië het derde Arabische land dat de joodse staat erkende.