RAMALLAH - Kopstukken van de militante Palestijnse beweging Hamas hebben maandagmiddag ontkend dat ze de dialoog met premier Mahmoud Abbas willen hervatten. Ze reageerden op Hamas-woordvoerder in de Gazastrook Zahar, die tegen het Franse persbureau AFP had gezegd dat de beweging een aanbod van Abbas tot hernieuwd overleg "verwelkomde".

De Palestijnse premier deed zijn aanbod maandagochtend, nadat hij de meest recente aanslag van radicale Palestijnse groeperingen had veroordeeld. Bij die aanval op een Israëlische controlepost in de Gazastrook kwamen zondag vijf Israëlische militairen om.

'Teveel compromissen'

Hamas, dat veel zelfmoordaanslagen in Israël heeft uitgevoerd, beschuldigde Abbas vorige week van "verkwanseling" van de Palestijnse zaak en weigerde nog langer met hem te praten. Op de top met zijn Israëlische collega Sharon in het Jordaanse Aqaba zou de premier vorige week te veel compromissen hebben gesloten. Abbas beloofde er toen alles aan te zullen doen om aanslagen van Palestijnen op Israëlische doelen te voorkomen.

Abbas zei maandag dat hij nog steeds achter de afspraken staat die op de top zijn gesloten. Volgens hem gaat het om regeringsbeleid dat in volledige samenspraak met de Palestijnse leider Arafat is afgesproken. Hij beloofde maandag dat hij die toezeggingen zal voorleggen aan het Palestijnse parlement.

Tegen

Hamas-voorman Abdul Aziz al-Rantissi stelde dat zijn beweging "de recente ontwikkelingen zal bestuderen". Hij zei dat zolang dit niet is gebeurd, het standpunt van Hamas niet is veranderd. Hamas blijft gekant tegen hernieuwd overleg met Abbas.

De radicale Islamitische Jihad verwelkomde de oproep van Abbas om opnieuw te praten wel. Leider Mohamad al-Hindi riep de volksvertegenwoordigers echter op de besluiten van de Aqaba-top te verwerpen.

Berlusconi

De Palestijnse premier weigerde maandag de bezoekende Italiaanse premier Berlusconi te ontvangen, zo meldden bronnen binnen het Palestijnse bestuur. "Abu Mazen (de bijnaam van Abbas) heeft geweigerd hem te ontmoeten, omdat hij (Berlusconi) geen ontmoeting met Arafat wil hebben", aldus de zegslieden.

In de ogen van de Verenigde Staten en Israël is Arafat niet langer de leider van de Palestijnen, maar voor Europese politici is het gebruikelijk om bij een bezoek aan het Midden-Oosten ook Arafat aan te doen.