BRUSSEL - Het CDA van premier Jan Peter Balkenende maakt zich schuldig aan het het "spelen met staatsmacht" om zo elk kritisch islamdebat te onderdrukken. Dat zegt Ayaan Hirsi Ali.

"Het CDA van Balkenende en de ministers Hirsch Ballin en Donner speelt met staatsmiddelen en de staatsmacht om mensen de mond te snoeren. Ze vinden dat de discussie over de islam niet gevoerd moet worden, hoogstens op hun manier: die van normen en waarden. Wat dat ook mag zijn", aldus Hirsi Ali.

Vooroordelen

De vroegere VVD-politica Ali presenteert donderdag haar eerste kinderboek, Adan en Eva getiteld, over een Marokkaans jongetje en een joods meisje die in Amsterdam tegen de stroom en alle vooroordelen in vrienden worden.

Culturen

Hirsi Ali hoopt dat haar boek, dat ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Denemarken, Italië en België op de markt komt, kinderen nieuwsgierig maakt naar andere culturen in hun eigen omgeving. De spanningen tussen de huidige generatie autochtone en allochtone volwassenen ziet ze niet meer verdwijnen, maar de volgende generatie is nog te redden.

Hirsi Ali: "Het is zorgwekkend dat kinderen foto's van Mohammed Bouyeri (de moordenaar van Theo van Gogh) mee naar school nemen en hem als een held zien. Of allochtone kinderen van zes of acht die zeggen: wacht maar tot wij in de meerderheid zijn. Het zijn kinderen, maar het komt wel ergens vandaan."

Wijn

In het boek zorgt een bezoek van de joodse Eva aan de Marokkaanse Adan voor veel commotie, zeker als Adan haar stiekem meeneemt naar de Koranschool. Adan drinkt op vrijdagavond bij Eva rode wijn en moet ziek van de alcohol thuisgebracht worden.

De kinderen worden door hun vriendschap verstoten door hun eigen families en naar kostschool in Zwitserland gestuurd (Eva) en voor heropvoeding terug naar Marokko (Adan). Hirsi Ali is al bezig met een tweede deel, waarin de kinderen elkaar ondanks de culturele verschillen en de afstand tussen Zwitserland en Marokko toch weer vinden.

Voor Hirsi Ali is het kinderboek een onderdeel van haar bijdrage aan het islamdebat. Een debat dat in haar ogen niet gevoerd mág worden in Nederland.

Meningsuiting

Volgens haar zijn CDA'ers als Balkenende, minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en de vorige minister van Justitie Piet Hein Donner bezig met een "systematische campagne tegen de vrijheid van meningsuiting". Ze is het op dat punt eens met VVD-leider Mark Rutte die dat vorige week ook betoogde.

Ze verwijst naar de inval in het huis van cartoonist Gregorius Nekschot en naar het PvdA-gemeenteraadslid Ehsan Jami, die lang moest aandringen op beveiliging. "Hirsch Ballin zet het strafrecht in om de vrijheid van meningsuiting aan te tasten. Hij zaagt aan de poten van de rechtsstaat", zegt ze.

Ze noemt weggehaalde naaktschilderijen uit het gemeentehuis in Huizen, klachten over korte broeken van bouwvakkers. "Wat is het antwoord? Dat we via de strafrechter bouwvakkers dwingen altijd een lange broek te dragen?"

Onderdrukken

Ze meent dat het niet aan de staat is om de gevoelens van een bevolkingsgroep te beschermen en die van een andere te onderdrukken. "Het ressentiment van de autochtone bevolking tegenover moslims zal dan alleen maar toenemen."

Al ruim anderhalf jaar zit ze inmiddels in de Verenigde Staten, waar ze werkt voor een conservatieve denktank. Het gaat haar daar goed zegt ze, al is ze een groot deel van haar tijd kwijt aan het werven van geld om haar beveiliging te kunnen betalen. Ze hoopt nog altijd op een fonds van de Europese Unie, dat haar beveiliging zou moeten financieren.