WENEN - Ze gaan op jongere leeftijd dood, lijden in steeds grotere getallen aan mannelijke vormen van kanker en kampen vaak onnodig met seksuele problemen, omdat ze daarover niet willen praten met hun dokter. "De gezondheid van mannen is een wereldwijd probleem dat vraagt om wereldwijde oplossingen" , aldus professor Siegfried Meryn.

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat de gezondheid van mannen in grote lijnen niet is verbeterd in vergelijking met dertig jaar geleden. Het risico van een dodelijk auto-ongeval ligt voor een man zes keer hoger dan voor een vrouw. Mannen plegen ook vaker zelfmoord dan vrouwen.

Niet getraind

Meryn pleit als voorzitter van de Internationale Vereniging voor de Gezondheid van Mannen (ISMH) voor de nadrukkelijke behandeling van de gezondheidsproblemen van mannen. "Ze zijn er niet op getraind om hun eigen lichaam of gezondheid in de gaten te houden", zegt Meryn, in het dagelijks leven professor aan de medische universiteit van Wenen.

'Niet huilen'

De oorzaak van de problemen ligt in de kindertijd. Meisjes worden aangemoedigd om medisch advies te vragen als ze kampen met gezondheidsproblemen, terwijl jongens zich sterk moeten houden en niet mogen zeuren over kwaaltjes. Op latere leeftijd zijn deze verschillen nog altijd zichtbaar.

Waar vrouwen bij een medisch probleem direct advies van een arts zoeken, negeren mannen de problemen juist. Tegen de tijd dat mannen -al dan niet aangespoord door hun vrouwen- hulp zoeken bij een dokter, kan er al sprake zijn van een ernstig probleem.

Volgens Meryn is het hoog tijd dat de medische wereld meer rekening gaat houden met de verschillen tussen de seksen als het gaat om het behandelen van gezondheidsproblemen. "Symptomen van veel voorkomende ziektes en de reacties op medicatie kunnen verschillend zijn tussen man en vrouw. We moeten het publiek benaderen met informatie die op de sekse is afgestemd," zegt Meryn. "Je moet dan denken aan inhoudelijk verschillende informatie, bewoordingen en afbeeldingen."

Erecties

Naar schatting 5 procent van de 40-jarige mannen en een kwart van alle 75-jarige mannen kampt met erectiestoornissen, wat kan duiden op slagaderlijke problemen, diabetes of een hoge bloeddruk. Toch komt het onderwerp zelden ten sprake als mannen op bezoek zijn bij de huisarts. Meryn: "De patiënt praat er niet over en de dokter vraagt er niet naar. Dat is anno 2003 ongelooflijk."