PEKING - De door een aardbeving geteisterde Chinese provincie Sichuan is dinsdag getroffen door twee nieuwe naschokken. Daardoor zijn meer dan 420.000 huizen ingestort. Zeker zestig mensen raakten gewond, van wie zes in kritieke toestand verkeren.

Een van de naschokken, in het district Qingchuan, had een kracht van 5,7 op de schaal van Richter. Afgelopen zondag werden daar al 300.000 huizen vernield door een heftige naschok. Toen kwamen acht mensen om en raakten honderden gewond. In totaal zijn zeker 5 miljoen mensen dakloos.

Sinds de zeer zware aardbeving op 12 mei is het zuidwesten van China getroffen door tientallen krachtige naschokken. Het dodental is dinsdag gestegen tot 67.183. Bijna 21.000 mensen worden nog vermist.

Evacueren

China gaat 80.000 mensen evacueren uit de buurt van een meer in Sichuan, dat door de aardbeving van twee weken geleden is ontstaan. Eerder werden uit veiligheidsoverwegingen al 70.000 mensen weggehaald uit de omgeving van het meer in het district Beichuan.

China wil de barrière die het water in het meer houdt met dynamiet opblazen. Als de barrière niet gecontroleerd wordt opgeblazen maar plotseling barst, kan dat volgens de autoriteiten een grote watersnoodramp tot gevolg hebben.

Militairen groeven al een kanaal om de grootste druk van het 'aardbevingsmeer' te halen. Na de beving van 12 mei hebben aardverschuivingen rivieren geblokkeerd, waardoor het water niet weg kan stromen.