RIJSWIJK - Zware onweersbuien veroorzaken zondag in heelNederland overlast. De strook met slecht weer trok vanaf dewestkust richting het noordoosten met regen, hagel, onweer enwindstoten tot 90 kilometer per uur over het land. Het KNMIverwacht dat de buien zondag aan het eind van de middag Nederlandverlaten.

In het Brabantse Geldrop vielen rond het middaguur en later ookin Venlo hagelstenen met een doorsnee van 2 tot 3 centimeter. DeLimburgse politie bezocht preventief evenementen om te kijken oftenten en dergelijke goed vaststonden.

In Noord-Limburg zijn enkelefeesttenten uit voorzorg ontruimd. Volgens Pinkpopbaas Jan Smeetswas het muziekfestival daar rond 13.00 uur nog zonovergoten. Hijverwacht niet dat de storm Landgraaf "aandoet". Wel heeft deorganisatie de bezoekers via luidsprekers gevraagd hun tenten op decampings goed vast te zetten. De meeste festivalgangers gevendaaraan gehoor.

Kolkend water

Uit Roermond en Weert kwamen meldingen van los- en rondwaaiendezonneschermen. In Venlo ondervond het verkeer hinder van omhoogkolkend water uit afvoeren; putdeksels werden opgelicht.

De regionale brandweer in het westen van Overijssel kreeg ruim meldingen. Het betrof merendeels wateroverlast en omgewaaidebomen. In Nieuwleusen (gemeente Dalfsen) raakten enkele auto's eneen lantarenpaal zwaar beschadigd door vallende bomen.

In het Friese dorpje Twijzel ontstond schade aan daken van eenaantal woningen. De organisatie van het zeilevenement North SeaRegatta in Scheveningen moest haar races zondagochtend uitstellendoor de harde wind.