LONDEN - Britse archeologen zeggen de mummie te hebbengevonden van de legendarisch mooie Egyptische koningin Nefertiti,vrouw van de vooruitstrevende farao Achnaton en de stiefmoeder vanfarao Toetanchamon. Ze zijn ervan overtuigd dat de beschadigdemummie, die is gevonden in een tombe in de Vallei der Koningen, vande koningin is.

De onderzoekers trekken de conclusie na twaalf jaar onderzoek,waarbij ze zijn afgegaan op details als stukken van haar pruik ende gaatjes in haar oren. De Egyptische autoriteiten gaventoestemming voor het gedetailleerde onderzoek van het 3500 jaaroude lichaam.

De mummie was omwikkeld met linnen en had een gebroken arm, diegebogen was op een manier die alleen was toegestaan als de dode eenfarao of koningin was. "Het is een koninklijke vrouw uit de latee dynastie die enorme macht had. Er zijn er niet veel die aan dieomschrijving voldoen. We zullen nooit helemaal zeker weten of hetNefertiti is, maar we weten het vrijwel zeker", zegt onderzoekersJoann Fletcher van de universiteit in York.

De mummie werd al in 1989 gevonden door Franse archeologen ineen zijkamer van de tombe van Amenhotep II. Omdat de mummie inslechte staat verkeerde, raakte het vrijwel in de vergetelheid. Dezijkamer werd weer dichtgemaakt en de mummie ging in de boeken als"de jongere vrouw".

Fletcher zag de enige foto die van de mummie was gemaakt enbemerkte de overeenkomst met de wereldberoemde buste van Nefertiti,die in Berlijn wordt tentoongesteld.