GOUDA - Een zorgcentrum in Gouda is zondagochtend vroeg naeen uitslaande brand in zijn geheel ontruimd. Honderd bewoners zijngeëvacueerd. Acht bejaarden zijn met ademhalingsproblemen naar hetziekenhuis gebracht. Ook acht politieagenten en twee hulpverlenersmoesten met dezelfde klachten richting hospitaal, meldde decoördinator van de hulpdiensten zondagochtend.

Het getroffen bejaardentehuis heet zorgcentrum Savelberg enstaat aan de Willem de Zwijgersingel in Gouda. Eennachtverpleegkundige ontdekte rond 04.20 uur het vuur in hetplastic en bouwmateriaal rond een mobiel toilet dat voor debejaardenflat stond. Hoe het vuur is ontstaan is niet duidelijk.Het vuur is vervolgens overgeslagen naar het trappenhuis van deflat. Via het trappenhuis trok de rook naar hoger gelegen etages.

Het pand telt negen verdiepingen. De brandweer rukte uit met 37 manpersoneel, ruim twintig politieagenten hielpen bij de evacuatie.Tien ambulances zorgden voor het vervoer.

Chaotisch

De evacuatie verliep chaotisch, met af en aan rijdendeambulances. Bejaarden werden, soms alleen in hun ondergoed,geëvacueerd in rolstoelen of door personeel van hulpdiensten naarbuiten gedragen. De meesten van hen zijn naar het partycentrumHeeren van Reeuwijk gebracht op zo'n 100 meter van het zorgcentrum.Het zorgcentrum Savelberg biedt huisvesting aan 125 bewoners.

Zo'n zeventien bejaarden waren niet aanwezig tijdens de brand.Volgens een brandweerwoordvoerder is het uitgesloten dat zij nog inhet pand zijn, aangezien de brandweer alle woningen doorzochtheeft. De ontbrekende personen verblijven vermoedelijk bij familie.Het tehuis ligt in het centrum van Gouda, vlakbij het Groene HartZiekenhuis.

Ware ramp

Wethouder en loco-burgemeester J. Warners sprak zondagochtendvan een "ware ramp" voor de inwoners van Savelberg. Hetflatgebouw is volgens een woordvoerder van de overkoepelendezorgorganisatie in Midden-Holland voorlopig onbewoonbaar. Het pandzou aan het eind van dit jaar plaats maken voor nieuwbouw. Het isnog onzeker of de bewoners voor die tijd nog terugkeren.

Circazestig bewoners zijn naar andere tehuizen in Gouda verplaatst.Ongeveer 25 anderen nemen hun intrek in een leegstaande vleugel vanhet Groene Hart Ziekenhuis. De rest gaat naar zorgcentra in deregio of familie.