ROME/ERZINCAN/BUDAPEST - Door drie zwarebusongevallen in populaire vakantielanden zijn zaterdag zeker 33doden en 75 gewonden gevallen.De incidenten hadden plaats in Italië, Turkije en Hongarije. Bijhet ongeval in Italië kreeg de bestuurder een hoestaanval, inTurkije was de chauffeur waarschijnlijk in slaap gesukkeld. Bij hetderde ongeval knalde een vermoedelijk dronken autobestuurder tegende bus.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen in oostelijk Turkije mensen om het leven. Er raakten meer dan dertig mensen gewond.De meeste passagiers werden in hun slaap verrast door het ongeval.De Turkse politie kon de botsing van de Turkse bus, 30 kilometervan de stad Erzincan, slechts door een slapende chauffeurverklaren. Het voertuig reed vlak naast een tunnelingang op debergen in. De politie vond geen remsporen. Alle doden kwamen uitTurkije.

Door een verkeersongeval met een Duitse toeristenbus vielenlater op de dag in Noord-Italië zes doden en veertig gewonden. Hetvoertuig verongelukte in een tunnel op de autosnelweg naar Vicenza.De bus van de firma Urban Reisen was met voornamelijkOost-Europeanen woonachtig in Duitsland onderweg naar Rimini. Detoeristen waren vrijdag vertrokken uit Bottrop in het Roergebied.In de bus zaten 67 reizigers. Onder de doden zijn twee kinderen.

Hardere sancties

De Duitse minister van Verkeer Manfred Stolpe wil verscherptecontrole op busmaatschappijen na de reeks van ongevallen met Duitsetourbussen. Ook wil hij hardere sancties op overtredingen. Bijtwijfelgevallen wil hij licenties van ondernemingen intrekken.De Hongaarse politie maakte zaterdagnamiddag ook melding van eenbusongeval. Daardoor raakten vier Duitse toeristen en een Hongaargewond. De bus kwam in botsing met een jeep uit Oostenrijk.

Zondag berichtten Egyptische diplomaten in Riyad dat vijftienEgyptenaren op zaterdag in Saudi-Arabië de dood vonden en 34 gewondraakten toen hun bus in botsing kwam met een vrachtauto en over dekop sloeg. De inzittenden waren gastarbeiders met hun familieledendie na vakantie in Egypte terugkeerden naar Saudi-Arabië.