AMSTERDAM - Bij de Makro in Amsterdam voeren zo'n 20 mensen van Stichting Wakker Dier actie tegen de verkoop van Foie Gras, ofwel ganzen- en eendenleverpaté, in Nederland. Bij de manier waarop de delicatesse wordt gemaakt is volgens Wakker Dier sprake van "een van de ergste vormen van dierenmishandeling."

De actie wordt gevoerd met spanddoeken, actieborden, uitvergrote foto's waarop te zien is hoe de dieren aan een trechter hangen om gevoerd te worden. Het doel van de actie is de Makro omdat dit bedrijf op de voorpagina van haar speciale kerstfolder de ganzen en eendenpaté aanprijst. De komende dagen zijn ook andere Makro-vestigingen doelwit van de actie.

"Ganzen en eenden worden voor het maken van de paté twee tot drie keer per week gemarteld door ze op te sluiten in kleine ijzeren kooien en onder dwang te voeren. Wekenlang krijgen de dieren een rechter van zo'n 30 centimeter in de strot geduwd om ongeveer een kilo mais naar binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie weken tot tien keer zo groot wordt", aldus Wakker Dier.

Wereldwijd worden volgens de organisatie 26 miljoen dieren per jaar op deze manier 'gemartelvoederd'. De foie gras in Nederland wordt geimporteerd vanuit Frankrijk, België en Spanje. In Nederland wordt volgens Wakker Dier jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in restaurants en rond de kerstdagen.

In Nederland, Zwitserland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van de delicatesse per wet verboden.