KABUL/DEN HAAG - Bij een aanslag op een bus vande internationale veiligheidsmacht ISAF in de Afghaanse hoofdstadKabul zijn zaterdagmorgen vier Duitse militairen om het levengekomen. In totaal raakten volgens de minister van Defensie Struck Duitse soldaten gewond van wie zeven ernstig.

Volgens de bewindsman gaat het zeer waarschijnlijk om eenzelfmoordaanslag. "Veel wijst op een zelfmoordaanslag. Er was vantevoren geen waarschuwing afgegeven", zei hij. "Het was eenwelbewuste aanslag met een auto", aldus ISAF-zegsman Kolken. Demilitairen waren op weg naar het vliegveld Bagram om terug te kerennaar Duitsland.

Volgens ooggetuigen zijn ook onder Afghaanse voorbijgangers inde straat een onbekend aantal slachtoffers gevallen. Zij raaktenlichtgewond. Ramen in de omgeving zijn allemaal kapot gesprongen.Bij het incident zijn geen Nederlanderse militairen betrokken,aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag.

Bomtaxi

De bus is volgens de politie in Kabul tot onploffing gebrachtdoor een autobom, ongeveer 5 kilometer van het centrum van Kabul.De springlading zat kennelijk in een taxi die tegen een van de tweebussen met Duitse militairen botste. De bestuurder van de 'bomtaxi'moet bij de aanslag zijn omgekomen. Van beide voertuigen bleefweinig over na de explosie.

Er zijn al meer ISAF-soldaten omgekomen in Afghanistan, maar deDuitsers van zaterdag waren de eersten die het slachtoffer werdenvan een gerichte aanslag op de ISAF. Vorige week nog reed eenvoertuig van de Bundeswehr 15 kilometer ten zuiden van Kabul op eenlandmijn. Daarbij kwam een Duitse militair om het leven.

Laffe daad

Bondskanselier Gerhard Schröder sprak zaterdag van een laffedaad. De Duitse regering maakte juist vrijdag bekend dat zijdinsdag een onderzoeksteam naar Afghanistan stuurt om te bekijkenwat voor gevolgen een uitbreiding van het mandaat van de ISAF kanhebben. Vooralsnog waagt de ISAF zich niet ver buiten Kabul enheeft het geen taken buiten de Afghaanse hoofdstad.

Nederland en Duitsland voeren sinds februari het bevel over deISAF. Die bestaat uit 4700 militairen uit 28 landen. Ze zijn sindsdecember 2001 actief in Kabul en directe omgeving. Nederland enDuitsland dragen in augustus het bevel over aan Canada dat hetbevel names de NAVO op zich neemt.

Het Tweede-Kamerlid van Bommel (SP) wil dat het Nedelandseministerie van Defensie naar aanleiding van de aanslag van zaterdageen nieuwe risico-analyse maakt.