DEN HAAG - Op verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) is zaterdagavond in Brussel de voormalige vicepresident van de Democratische Republiek Congo (DRC), Jean-Pierre Bemba Gombo, aangehouden. Dit is door het hof in Den Haag bekendgemaakt. Het ICC had op 23 mei een geheim arrestatiebevel uitgevaardigd.

Bemba (45) wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid van eind oktober 2002 tot midden maart 2003 in het Congolese buurland Centraal-Afrikaanse Republiek.

De multimiljonair was toen leider van de Beweging voor de Bevrijding van Congo (MLC), een voormalige rebellenbeweging in het oosten van Congo die in een democratische partij veranderde.

De MLC-troepen werden betrokken bij de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De voormalige president van dit land, Ange-Felix Patasse, had Bemba en zijn duizend man sterke organisatie gevraagd te helpen om een couppoging neer te slaan.

Toen dit was gebeurd, ontketenden Bemba's mannen onder de burgerbevolking een orgie van terreur en geweld. Toen Patasse een jaar later verdreven werd, beschuldigden zijn opvolgers Bemba van moord en verkrachting.

Bewijzen

De multimiljardair ontkende alle aantijgingen. Maar mensenrechtenorganisaties hebben sinds 2003 steeds meer bewijzen en ooggetuigen gevonden.

Volgens het hof in Den Haag maakten de MLC-strijders zich schuldig aan verkrachting, folteringen en andere misdrijven. De Verenigde Naties en tegenstanders van de MLC beschuldigden de MLC-milities zelfs van kannibalisme.

Bemba verschijnt de komende dagen voor een Belgische rechter.

Portugal

Bemba vluchtte begin 2007 uit de DRC naar Portugal na zijn nederlaag als uitdager van Joseph Kabila bij de presidentsverkiezingen van oktober 2006. De Congolese autoriteiten willen hem vervolgen voor hoogverraad.

Het ICC verwacht dat de Belgische overheid hem in de loop van de volgende weken zal overdragen aan het hof. Een woordvoerder van de Belgische regering zei zondag dat Bemba naar het detentiecentrum van de VN in Scheveningen wordt overgebracht. Maar hij kon niet zeggen wanneer dat zal gebeuren.