AMSTERDAM - Bij de ontruiming van een aantal kraakpanden in Amsterdam heeft de politie zaterdag 46 krakers gearresteerd wegens openlijke geweldpleging en huisvredebreuk. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

Rond 8.30 uur begon de Mobiele Eenheid (ME) zaterdagochtend met de ontruiming van vijf kraakpanden in een huizenblok aan de 1e Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. De krakers in het pand boden volgens de politie veel verzet. Zo werd er onder meer met stoelen en paraplu's naar de ME gegooid. Die zette een waterkanon in.

Krakers

In de loop van zaterdagmiddag waren alle vijf panden ontruimd. De meeste aangehouden krakers zijn volgens de politie afkomstig uit Italië, Engeland en verscheidene Oostbloklanden.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam besloot zaterdagochtend tot de spoedontruiming, omdat in de nacht van vrijdag op zaterdag op straat gevechten waren uitgebroken tussen bewoners van een van de panden en de politie.

Geluidsoverlast

De ongeregeldheden begonnen nadat de politie naar het kraakpand was gekomen na klachten over geluidsoverlast. Toen de politie buiten een persoon wilde aanhouden, werd zij bekogeld met flessen en glazen.

Een aantal van de panden stond volgens de politie al op de nominatie om binnenkort te worden ontruimd tijdens een 'reguliere ontruimingsronde'.