AMSTERDAM - In navolging van de trend in de Verenigde Staten worden de zogeheten barebackingparty's nu ook in Nederland een fenomeen. Op die 'feestjes' vrijen barebackers bewust met mannen die HIV-positief zijn. De Schorerstichting probeert de deelnemers nu actief op te sporen en ze te wijzen op de risico's, aldus W. Zuilhof van het kenniscentrum voor lesbische- en homospecifieke gezondheidszorg.

Het gaat om een kleine groep homomannen die het geil vindt om zonder condoom te vrijen. "Het zijn vaak hele persoonlijke redenen waarom mensen onveilige seks willen hebben, zo ook de seropositieven. Ik heb niet de indruk dat men de kick zoekt in het mogelijk besmet raken", zegt Zuilhof. Het is de moderne versie van Russisch roulette.

'Thrill'

In Amerika ligt de thrill vaak wel in de kans om besmet te raken. Daar komen tientallen mannen af op deze subculture feestjes, hier is het aantal gering. Hoeveel mannen zich in Nederland laten overhalen om voor georganiseerde seks de condooms thuis te laten, weet hij niet.

Huiskamerniveau

"Het speelt zich hier af op huiskamerniveau waar hoogstens iedere keer enkele mensen op afkomen. De zwarte feesten worden georganiseerd via internet", zegt Zuilhof. Medewerkers bij de Schorerstichting zoeken websites af waarop de barebackingparty's - paardrijden zonder zadel - worden aangekondigd.

"De mensen die mee willen doen, proberen wij te benaderen en te informeren over de risico's. We veroordelen ze niet, want dat werkt naar ons idee averechts. Als ze dan toch nog onveilig willen vrijen, vertellen we ze hoe ze het risico op een besmetting zo laag mogelijk kunnen houden. De seropositieven maken een andere afweging. Die zijn toch al besmet."

Fantaseren

Voor een ander deel van de mannen dat zich op de websites begeeft waar de 'partijtjes' worden aangekondigd, is het drooggeilen, weet Zuilhof. "Die doen het uit geiligheid en fantaseren alleen maar bij het idee dat ze besmet raken of iemand anders besmetten."