ROERMOND - Een 42-jarige inwoner van Eindhoven heeft in een cel in het Huis van Bewaring in Roermond zelfmoord gepleegd. Hij bracht zichzelf 31 mei om het leven, vlak nadat hij in bewaring was gesteld wegens de fraude waarvan een voormalig Noord-Brabants Statenlid wordt verdacht.

De Dienst Justitiële Inrichtingen in Den Haag en het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch hebben de zelfmoord vrijdag bevestigd. Volgens de laatste zou de man de dag waarop hij zich het leven benam nog worden vrijgelaten.

Fraude

Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche stellen een onderzoek in. De man, die de Turkse nationaliteit had, was samen met het voormalige PvdA-Statenlid N. D. en nog twee anderen aangehouden. D. wordt verdacht van fraude, en zit nog steeds vast. De Eindhovenaar die zelfmoord pleegde zou betrokken zijn bij de fraude, evenals twee andere verdachten. Zij zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijven verdacht.

D. zat tot 20 maart voor de PvdA in Provinciale Staten. Zij werkte ook als extern adviseur voor de stichting Arbeid en Scholing in Eindhoven. Deze stichting begeleidde Turkse vrouwen. D. zou daarbij hebben gefraudeerd. Wat de omvang van die fraude is, wil het OM niet zeggen. De stichting krijgt subsidie van de gemeente Eindhoven.