DEN HAAG - Een ambulancemedewerker uit Den Haag is voor twee maanden geschorst, omdat hij ernstig is tekortgeschoten in de hulpverlening aan een Hagenaar. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag legde de verpleger de maatregel eerder deze week op.

De Hagenaar werd in 2005 tijdens een bezoek aan de sauna onwel. De ambulancebroeder moest uitrukken naar een sportschool, waar het slachtoffer in de kleedkamer van de sauna naakt op de grond lag en om hulp riep. De verpleger ging weg, zonder degelijk onderzoek te hebben gedaan, zo oordeelde het college.

Ook vond het college dat de ambulancebroeder in zijn gesprek met de centrale, waarin hij de bezoekers van de sauna onder meer een 'nichtenbende' noemde, de verdere hulpverlening negatief heeft beïnvloed.

Gescheurd

Toen het slachtoffer later toch in het ziekenhuis terechtkwam, bleek zijn aorta gescheurd. Een operatie mocht niet baten; enkele dagen later stierf de man.

De verpleger waren al sancties opgelegd. De man mag alleen nog maar ondersteundende werkzaamheden voor de ambulancedienst verrichten.