DEN HAAG - De avondspits voor het pinksterweekeinde is vrijdag vroeg op gang gekomen. Eigenlijk ging de ochtendspits geruisloos over in de avonddrukte. Tegen 17.00 uur stonden er 51 files met een totale lengte van 281 kilometer, aldus de verkeersdienst van de ANWB.

Het waren voornamelijk dagelijkse files, die langer waren dan normaal. De enorme drukte van woensdag voor hemelvaartsdag, toen er op het drukste moment 320 km file stond, is uitgebleven. Rond 18.30 uur was het aantal files afgenomen tot 22 met een totale lengte van km.

Vrachtwagen

De langste rijen stonden vrijdag rond 16.30 uur: op de A1 Amsterdam-Amersfoort, op twee plaatsen met een gezamenlijke lengte van 21 km, en op de A16 tussen Zwijndrecht en knooppunt Zonzeel 17 km. Om 18.30 uur waren de langste files te vinden op de A27 richting het zuiden: 11 km voor de brug bij Gorinchem en ook 11 km op de A28 Amersfoort richting Zwolle tussen afrit Epe en Wezep door een door de middenberm geschoten vrachtwagen.

Tegen 17.00 uur had het Korps Landelijke Politiediensten aan de ANWB gemeld dat op de A67 Eindhoven richting Turnhout tussen de afrit Helden en knooppunt Leenderheide 30 km file stond. Dat was echter een verkeerde inschatting van het KLPD, de rij bleek in werkelijkheid een stuk korter.