MAASTRICHT - De ondersteuning van de ingestorte balkons aan de Patio Sevilla in Maastricht was niet in orde. De verticale pilaren die de balkons onderling verbonden, moesten rusten op een kelderwand. Maar al tijdens de bouw bleek dat die ondersteuning naast die kelderwand uitkwam.

Dat blijkt volgens directeur A. Westra van het bedrijf Schöck uit een rapport van prof. J. Walraven van de Technische Universiteit Delft. Dat rapport, gemaakt in opdracht van Schöck, is inmiddels doorgestuurd naar justitie in Maastricht. Schöck is producent van het verankeringssysteem van de balkons. Van Patio Sevilla stortten eind april vijf balkons in. Twee bewoners kwamen om het leven.

Verankering

Schöck is producent van het verankeringssysteem van de balkons. Aan de hand van het rapport concludeert directeur Westra dat met het systeem niks mis was. Hij maakt de inhoud van het stuk naar eigen zeggen nu al wereldkundig, omdat zijn bedrijf na het instorten van de balkons "forse schade" heeft geleden. "Het rapport zuivert onze naam", aldus Westra.

Tijdens de bouw heeft het bouwteam ontdekt dat de pilaren niet boven de kelderwand uitkwamen, weet Westra. "Ze hebben toen een hulpconstructie gemaakt in een poging de fundering te herstellen." Maar deze constructie bleek volgens hem onvoldoende.

Westra zegt dat zijn bedrijf de systemen in juli-augustus aan de prefab-betonindustrie heeft geleverd. De bouw begon pas enkele maanden later. "Wij zijn bij het funderen van de pilaren niet betrokken geweest."

Het bouwteam, bestaande uit aannemer Smeets Bouw en projectontwikkelaar 3W Vastgoed uit Maastricht, kon vrijdagmorgen nog niet reageren op het rapport.