DEN HAAG - De PvdA sluit zich aan bij CDA en VVD in de strijd tegen radicaalislamitische moskeeën. De partij wil een "contrastrategie'' om te voorkomen dat hun imams haat zaaien en jongeren opzetten tegen de Nederlandse samenleving.

Dat heeft Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA woensdag gezegd. Na waarschuwingen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD riepen eerder het CDA en de VVD al op tot actie tegen het salafisme, een radicale stroming binnen de islam.

Volgens Dijsselbloem vallen vijf moskeeën in de steden Eindhoven, Tilburg, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam onder deze definitie. Hij spreekt van "sektes die jongeren isoleren van de Nederlandse samenleving. De invloed van deze sektes op jongeren wordt steeds groter''.

Strafrecht

De PvdA'er wil deze moskeeën via het strafrecht aanpakken als zij aanzetten tot haat. Via het bestuursrecht moeten vergunningen voor bijvoorbeeld brandveiligheid minder gemakkelijk worden afgegeven.

Bovendien moeten jongeren worden voorgelicht en zouden goedwillende moskeeën die dreigen te worden overgenomen door een salafistisch gebedshuis juridische steun moeten krijgen, vindt Dijsselbloem.

Van Toorenburg

Collega-Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA is blij met de steun van de PvdA. Zij stelt dat de voorstellen van Dijsselbloem aansluiten bij wensen van haar partij.

Henk Kamp

De VVD heeft zich woensdag afgezet tegen de standpunten van de PVV over de integratie van migranten in Nederland. Kamerlid Henk Kamp van de VVD hekelt de manier waarop PVV'er Sietse Fritsma allochtonen "over één kam scheert''.

Volgens Kamp uit Fritsma "uitsluitend negatieve kwalificaties over migranten'' en maakt het PVV-Kamerlid geen onderscheid tussen criminele, allochtone jongeren en migranten die wel een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Kamp herhaalt daarmee een eerdere uitlating van minister Ella Vogelaar voor Integratie. Eind vorig jaar stelde zij dat Geert Wilders van de PVV en Rita Verdonk een wig tussen moslims en de rest van Nederland drijven.

Henk Kamp van de VVD wil een stap verder gaan. Hij wil salafistische moskeeën sluiten en als het even kan hun imams het land uitzetten. Kamp constateert dat radicaalislamitische imams moeilijk zijn aan te pakken omdat zij in de regel niet oproepen tot geweld.

Gesprek

Minister Ella Vogelaar van Integratie gaat met collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie in gesprek over deze radicale moskeeën. Dat moet ertoe leiden dat de huidige aanpak via bijvoorbeeld het strafrecht en het bestuursrecht effectiever wordt ingezet.

Uitbreiden van de wet noemt zij op dit moment echter te voorbarig.