DEN HAAG - Ambtenaren die te hard rijden of een andere overtreding begaan, moeten de boete zelf betalen. Dat vindt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Dat vindt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Ze wil in overleg met haar collega's komen tot één richtlijn voor de rijksoverheid voor het betalen van boetes van werknemers.

Wat Ter Horst betreft, gebeurt dat laatste alleen als iemand kan aantonen dat hem niets te verwijten valt. Ze zei dat woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Chauffeurs

Eerder had de bewindsvrouw het parlement laten weten dat chauffeurs van ministers, staatssecretarissen en topambtenaren van drie ministeries kleine snelheidsboetes vergoed krijgen.

Het gaat om de departementen van Financiën, Landbouw (LNV) en Sociale Zaken (SZW).

Speciale regelingen

Die kennen speciale regelingen. Bij LNV en SZW worden bekeuringen voor overtredingen van de maximumsnelheid tot tien kilometer per uur betaald. Bij Financiën geldt een grens van 10 procent van de toegestande snelheid.

"Het signaal dat daarvan uitgaat is dat je de wet wel een beetje mag overtreden. Dat vind ik ongewenst", zei Ter Horst. Ze zal de kwestie vrijdag in de ministerraad aankaarten.

Bijzondere omstandigheden

Als iemand te hard rijdt, is dat volgens de minister over het algemeen verwijtbaar gedrag. Maar er kunnen bijzondere omstandigheden zijn waarbij het onterecht zou zijn dat de chauffeur moet opdraaien voor de boete, aldus Ter Horst.

Hoeveel de overheid per jaar kwijt is aan de kleine snelheidsboetes van ambtenaren, weet ze niet.

Provincies

Ook bij zeven provincies geldt het beleid dat verkeersboetes niet op de medewerker worden verhaald als die niet meer dan tien kilometer per uur te hard reed.

Hoe gemeenten hiermee omgaan, weet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet.