EINDHOVEN - Onbekenden hebben deze week de Al Fourqaan moskee aan de Otterstraat in Eindhoven 'gesloten'. De sloten van het toegangshek zijn vernield en de poort is daarna met een ketting afgesloten. Een woordvoerster van de politie heeft dit vrijdag gezegd.

De moskee is het afgelopen jaar onder meer door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD in verband gebracht met het ronselen van jongeren voor de jihad, de internationale strijd tegen ongelovigen.

De actie is in een anoniem e-mailtje aan het Eindhovens Dagblad opgeist door het 'Kommitee Verontruste Buurtbewoners'. In de verklaring zegt de onbekende organisatie dat de moskee is gesloten uit onvrede met de "lakse houding van de gemeente en staat ten opzichte van dit moslim-extremistische bolwerk".

De politie zegt geen idee te hebben wie er achter de actie zit. De verdenking gaat niet uit naar buurtbewoners. Inmiddels is de politie een onderzoek begonnen. Tijdens de normale surveillance 's avonds en 's nachts wordt de moskee bovendien extra in de gaten gehouden.

Een woordvoerder van de moskee zegt evenmin enig idee te hebben wie voor de vernieling verantwoordelijk is.