AMSTERDAM - De belastingbetaler draait op voor een deel van de boetes voor snelheidsovertredingen die worden begaan door de chauffeurs van bewindslieden en topambtenaren van drie ministeries. Het gaat om de ministeries van Financiën, Landbouw en Sociale Zaken.

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) laten weten in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Chauffeur

Landbouw en Sociale Zaken vergoeden boetes voor overtreding van de maximumsnelheid met hooguit tien kilometer per uur. Daarboven moet de chauffeur de boete betalen.

Chauffeurs van Financiën hoeven de boete niet te betalen als zij de maximumsnelheid met minder dan tien procent hebben overschreden. Ter Horst zegt niet te weten om hoeveel geld het jaarlijks gaat.

Provincies

Vorige maand bleek dat diverse provincies verkeersboetes van ambtenaren betalen als het gaat om snelheidsovertredingen van minder dan tien kilometer per uur.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen Ter Horst naar aanleiding daarvan of deze praktijk ook bij de rijksoverheid bestaat.

Ter Horst zegt alleen gegevens te hebben over de regeling voor chauffeurs van bewindslieden en topambtenaren. Over vergelijkbare regelingen voor overige rijksambtenaren is niets bekend. Hetzelfde geldt voor vergoedingsregelingen