MONROVIA - Groepen rebellen zijn de buitenwijken van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia binnengekomen. Dit melden ooggetuigen. De troepen die zich tegen de Liberiaanse president Charles Taylor hebben gekeerd staan op zo'n 5 kilometer van het centrum. Het zou gaan om de 'Lurd'-rebellen, met wie Taylor juist deze week nog vredesbesprekingen heeft gevoerd.

Mensen die uit de buitenwijken naar het centrum van Monrovia zijn gevlucht, melden dat er ook vluchtelingen uit verder gelegen delen van het land naar de hoofdstad proberen te komen. "Ik heb nog nooit zo veel mensen gezien sinds het begin van de gevechten", aldus een ooggetuige.

Aanval

Een woordvoerder van het Liberiaanse ministerie van Defensie heeft tegengesproken dat de opstandelingen voor de poorten van Monrovia staan. Hij gaf wel toe dat er een aanval was geweest.

De berichten over het offensief van de rebellen komen enkele uren na de uitspraak van president Taylor dat er een mislukte poging is gedaan om zijn bewind omver te werpen. Dit zou gebeurd zijn tijdens zijn verblijf in Ghana, waar hij met LURD vredesoverleg voerde. Dat is een van de groepen die sinds 2000 vechten om Taylors bewind omver te werpen.

Staatsgreep

Volgens Taylor had een buitenlandse diplomaat hooggeplaatste regeringsmedewerkers en de vice-president aangezet om in opstand te komen. In verband met de vermeende staatsgreep heeft Tayor zijn vice-president Moses Blah laten arresteren. Over de nationaliteit van de diplomaat liet hij zich niet uit.

VS

Militaire bronnen in Liberia zeiden dat de Amerikaanse ambassade achter de mislukte staatsgreep zat. De coup zou zijn mislukt omdat een legergeneraal er niet aan wilde meewerken.

De president keerde woensdag terug uit de Ghanese hoofdstad Accra. Het tribunaal dat oorlogsmisdaden in Sierra Leone onderzoekt, stuurde diezelfde dag een aanhoudingsbevel voor Taylor naar de regering in Accra. De Ghanese autoriteiten lieten hem echter niet oppakken.

Eenheid

Ondanks de couppoging zei Taylor verder te gaan met zijn poging om een regering van nationale eenheid te vormen om een eind te maken aan de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. Hij is van plan volgende week zijn regering te ontbinden en een overgangsregering in te stellen. Taylors troepen hebben nog maar een klein deel van Liberia in hun macht.

De voormalige krijgsheer Taylor werd, na zeven jaar burgeroorlog, in 1997 verkozen tot president van Liberia. Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone zou Taylor de rebellen in ruil voor diamanten hebben voorzien van wapens. De opstandelingen voerden een uiterst gewelddadige strijd die werd gekenmerkt door groepsverkrachtingen, het afhakken van ledematen en het recruteren van kindsoldaten.