BRUSSEL - Bart Somers (39) wordt de nieuwe minister-president van de Vlaamse deelregering. Hij volgt Patrick Dewael op, zijn liberale partijgenoot die naar de landelijke politiek overstapt. Somers' voordracht kreeg donderdagavond de verwachte zegen van de liberale fractie in het Vlaamse parlement.

Somers, die snel carrière heeft gemaakt in de Vlaamse liberale partij VLD, zal zich wel moeten laten vervangen als burgemeester van Mechelen. Die post bezet hij pas sinds 2000 en geeft hij volgens ingewijden met tegenzin op. Somers werd bij de parlementsverkiezingen op 18 mei herkozen als Kamerlid.

'Jeune premier'

Hij begon zijn politieke loopbaan in de gematigd Vlaams-nationalistische Volksunie. In 1992 stapte Somers over naar de VLD. Vijf jaar later werd hij woordvoerder van toenmalig partijvoorzitter, huidig (demissionair) premier Verhofstadt. De 'jeune premier' wordt in eigen kringen geroemd om zijn communicatietalent, andere partijen hebben moeite met zijn grote mond. Zo sprak Somers in de recente bestuurscrisis in Antwerpen voor de tv een veto uit tegen een socialistische burgemeester.

Steve Stunt

De VLD-leiding, die achter Somers' overstap zit, zal zijn talenten willen uitspelen om de Vlaamse parlementsverkiezingen in te winnen. De partij zal er een harde dobber aan hebben om de socialisten van Steve 'Stunt' Stevaert, die op 18 mei sterk voor de dag kwamen, achter zich te houden. De VLD heeft ook nog twee ministers in de Vlaamse deelregering vervangen.