ROTTERDAM - Het Algemeen Dagblad zat fout met het artikel over het vermeende strafblad van LPF-Tweede Kamerlid Eberhard. Zaterdag plaatst de krant een rectificatie op de voorpagina. In het commentaar verderop in de krant zal het dagblad excuses maken aan Eberhard. Dat heeft hoofdredacteur O. Garschagen van het AD vrijdagavond bekendgemaakt.

"We hadden dit niet moeten publiceren," zegt Garschagen. "Na aanvullend intern onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat we niet sterk stonden. Onze bronnen, drie in totaal, waren niet sterk genoeg."

Het Algemeen Dagblad meldde afgelopen zaterdag dat het Kamerlid een strafblad heeft. Hij zou veroordeeld zijn wegens diefstal en verduistering.

Gevolgen

Het verhaal had grote gevolgen voor Eberhard. Het fractiebestuur van de LPF stelde hem voor een periode van twee weken op non-actief. In die tijd zou hij tijd hebben om zijn naam te zuiveren. De LPF'er ontkende zelf overigens dat hij geschorst is door zijn fractie.

Smaad en laster

Eberhard gaat een schadeclaim indienen wegens smaad en laster. Hij bepaalt volgende week met zijn advocaat, Spong, hoe hoog die wordt. "Het geld wat ik krijg, stort ik in de partijkas. Ik heb schade geleden, maar de partij ook."

'Onbekende dader'

Naast de procedure om een schadevergoeding lopen er ook twee strafklachten, een tegen de krant en tegen de journalist die het gewraakte verhaal maakte, en een tegen een "onbekende dader" die informatie uit het politiedossier van Eberhard zou hebben doorgespeeld aan de pers.

Verzekerd

Garschagen beaamde vrijdagavond dat de misser uiterst pijnlijk is voor zijn krant. Hij zegt dat er intern nog indringend over de zaak zal worden gesproken. Over de schadeclaim maakt hij zich geen zorgen. Garschagen: "Daarvoor zijn we goed verzekerd."