DEN HAAG - In verband met de sneeuwchaos op de Duitse wegen, adviseert de ANWB Nederlanders hun reis naar de wintersport eventueel uit te stellen. Volgens de organisatie is het beter de situatie af te wachten.

Het ANWB-steunpunt in het Zuid-Duitse München meldde dat zaterdagochtend heel veel Nederlanders vastzaten in de files. De hulpcentrale krijgt talrijke telefoontjes van gedupeerde automobilisten en van verontruste personen in Nederland.

Door hevige sneeuwval en sterke wind ontstonden sinds vrijdagavond talrijke sneeuwduinen op de autosnelwegen, vooral in het oosten en midden van het land. Alleen het westen van Duitsland bleef verschoond van de problemen. De enige belangrijke Duitse route richting Alpen die nog open is, is de A61 vanaf Venlo met aansluitend de A5 naar Basel.

Ook in de Belgische Ardennen is de winter ingetreden. Op snelwegen is maar een rijstrook redelijk berijdbaar.

Zo'n honderdduizend mensen hebben op de Duitse autosnelweg A9 de nacht van vrijdag op zaterdag in hun auto door moeten brengen. Dit blijkt uit de laatste schattingen van de politie. De reizigers, forensen en wintersportgangers, waren gestrand door hevige sneeuwval en gladheid. Zelfs sneeuwruimvoertuigen konden niet rijden omdat alle rijbanen geblokkeerd waren.

Hevige sneeuwval in het noorden en westen van Zwitserland heeft zaterdagochtend tot grote vertragingen geleid op de luchthaven Kloten bij Zürich. Vooral internationale vluchten zijn vertraagd of geannuleerd. Reizigers moesten per trein uitwijken naar de luchthaven van Genève.

De sneeuw veroorzaakte ook vertragingen in het treinverkeer. Officieel was zaterdagmorgen een slachtoffer gevallen als gevolg van het barre weer. In het kanton Jura kwam een 17-jarige om het leven.