AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagochtend een 33-jarige man uit Delft opgepakt voor de moord in 1994 op Christel Ambrosius.

Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie in Zutphen, Peter de Beer, zei dat dinsdag tijdens een persconferentie in Apeldoorn. De Beer zegt dat politie en justitie er van overtuigd zijn, dat ze de juiste persoon te pakken hebben.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen kreeg half april een telefoontje van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met de mededeling dat er een DNA-match was gevonden in de Puttense moordzaak.

Aanwijzingen

De verdachte woonde ten tijde van de moord in Putten, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat hij en Christel Ambrosius elkaar kenden, aldus De Beer. De man was destijds rond de 18 jaar oud.

De opgepakte man is in 2005 veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner, antwoordde De Beer op vragen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries wijdde de afgelopen jaren tientallen afleveringen van zijn tv-programma aan de Puttense moordzaak.

DNA-test

De verdachte had tijdens het eerste onderzoek naar de moord op Christel Ambrosius geweigerd mee te werken aan een DNA-test. Uiteindelijk dwong de rechtbank hem in oktober of november vorig jaar alsnog mee te werken aan zo'n test.

"We kregen een onverwacht telefoontje van het NFI", vertelt De Beer. "Dat leidde eerst tot verbazing en daarna beseften we dat het een cadeautje was. Het onderzoek dat in 2006 werd herstart, is nu in een stroomversnelling geraakt."

De Puttense moordzaak is een van de meest geruchtmakende zaken van de laatste decennia. Twee mannen uit Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, werden voor de verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius veroordeeld.

Onschuld

Pas na het uitzitten van hun straf (tien jaar cel) kwam aan het licht dat er sprake was van een rechterlijke dwaling. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft zich jarenlang ingezet om de onschuld van Du Bois en Viets aan te tonen.

Ambrosius werd op 9 januari 1994 in het huis van haar oma, gelegen in een bos aan de rand van de Veluwse gemeente, gedood. Op haar been werd een spermadruppel gevonden, die wel van de dader afkomstig moest zijn. DNA-vergelijking wees uit dat de druppel van Du Bois noch Viets afkomstig kon zijn. Toch stond dit gegeven aan hun veroordeling, ook in hoger beroep, niet in de weg.

Beoordelen

Pas toen een deskundige op zijn oordeel over het raadsel rond de spermadruppel terugwam, keerde het tij voor Du Bois en Viets. De Hoge Raad gaf het gerechtshof in Leeuwarden opdracht de zaak opnieuw te beoordelen. Dit proces leidde in 2002 tot vrijspraak van de twee Puttenaren. Politie en justitie zijn nadien doorgegaan met het onderzoek.

Wilco Viets en Herman du Bois zijn dinsdagochtend ook op de hoogte gesteld van de nieuwe aanhouding in de zogenoemde Puttense moordzaak uit 1994.

Nataschja van der Stelt zei dinsdag dat zij stond "te shaken" over het nieuws rond de arrestatie. Haar boek is getiteld: Verdriet zonder tranen. De Puttense moordzaak - mijn persoonlijke verhaal over de gruwelijke moord op mijn hartsvriendin Christel Ambrosius.

Opluchting

Burgemeester Jan van Putten is opgelucht dat de politie een verdachte heeft opgepakt. "Ik hoop dat dit ertoe leidt dat het boek over deze zaak kan worden gesloten."

De burgemeester werd persoonlijk door de politie op de hoogte gesteld. "Ik hoop dat iedereen hier rekening houdt met de emoties van de betrokkenen en terughoudendheid betracht bij het in contact treden met de familie." Volgens de burgemeester leeft de zaak nog erg in Putten.