LONDEN/WASHINGTON - De manier waarop de Amerikanen en Britten aan hun informatie over een mogelijk Irakees massavernietigingsprogramma zijn gekomen, ligt donderdag opnieuw onder vuur. Zo beschuldigt een academicus de Britse regering in het Britse dagblad Daily Telegraph van "vervalsing" van een rapport over verboden wapentuig.

Volgens Ibrahim al-Marashi, wiens onderzoek eerder zonder bronvermelding was overgenomen in een Brits rapport over Irak, heeft het kantoor van premier Blair materiaal "geplagieerd en gemanipuleerd". Zo zouden medewerkers van de Britse regeringsleider de grootte van het Iraakse wapenarsenaal hebben opgeblazen en aangedikt.

Volgens de Amerikaanse academicus 'leenden' en verdraaiden de Britten een zinsnede uit zijn werk. Zo had hij eens geschreven dat de Iraakse inlichtingendiensten "oppositiegroepen in vijandige regimes helpen". De Britten zouden dit hebben veranderd in "terroristengroepen in vijandige regimes ondersteunen". Door deze woorden te wijzigen, wilden de Britten ten onrechte aantonen dat Irak terreurorganisaties als al-Qaeda de helpende hand toestak, aldus al-Marashi.

CIA

In de Washington Post van donderdag beklagen leden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zich over de 'veelvuldige' bezoeken van de Amerikaanse vice-president Cheney aan het CIA-hoofdkwartier. Sommige functionarissen voelden zich daardoor onder druk gezet. Cheney's herhaaldelijke bemoeienis in de aanloop naar de Irak-oorlog zond "doelbewust of niet" signalen af "dat er een bepaalde uitkomst van ons werd verlangd", aldus een anonieme vooraanstaande functionaris.

Amerikaanse vice-presidenten doen de CIA vaker aan, maar dergelijke bezoekjes zijn niet gebruikelijk. Een woordvoerster van Cheney wil niet ingaan op de zaak.

Onder druk

Eerder meldden Amerikaanse media al dat ook de als gematigd bekend staande minister van Buitenlandse Zaken Powell onder druk stond van 'havik' Cheney en het ministerie van Defensie. Hij zou twijfelachtige informatie hebben moeten presenteren als feiten.

Zowel in Groot-Brittannië als in de VS eisen parlementariërs antwoord op de vraag of de verstrekte informatie over het wapenprogramma van Saddam Hussein werd aangedikt of verdraaid. De mogelijke dreiging met massavernietigingswapens vormde de belangrijkste aanleiding tot de oorlog in Irak. Tot op heden is er echter nog geen spoor van verboden wapentuig aangetroffen.