RIJSWIJK - De Motorrijders Actie Groep (MAG) deelt binnenkort in benzinestations folders uit aan automobilisten met de gedragscode voor motorrijders in files. Volgens de organisatie weten veel weggebruikers niet dat het voor motorrijders "niet verboden is" in files tussen de stilstaande of langzaamrijdende auto's door te rijden.

Sinds 1991 wordt gedoogd dat motorrijders zich door de files wurmen. In de gedragscode 'Samenspel in de file' staan enkele voorwaarden vermeld waaronder dat mag gebeuren. Zo moeten de motorrijders hun snelheid aanpassen aan het autoverkeer, waarbij het verschil niet meer dan 10 kilometer per uur mag zijn.

Automobilisten moeten op hun beurt de achteruitkijkspiegels goed in de gaten houden en passerende motorrijders de ruimte bieden. Bij het wisselen van rijstrook is het belangrijk dat ze richting aangeven.

De MAG deelt de folders op dinsdag 17 juni uit en hoopt dat automobilisten zich bewuster worden van motorrijders. "Door samenspel tussen motorrijder en medeweggebruiker kan het passeren in de file sneller en veiliger", vindt de actiegroep.

/LINK
Je vindt de gedragsregels op de site van MAG, onder informatie dan File rijden.
Artikel: 'Motorrijder niet schuldig aan fileongeval'