MOSKOU - Een bomaanslag op een bus met luchtmachtpersoneel heeft donderdagochtend in het zuiden van Rusland zeker vijftien mensen het leven gekost. Twaalf andere inzittenden raakten gewond.

De aanslag, vermoedelijk het werk van Tsjetsjeense rebellen, vond plaats in de buurt van de stad Mozdok in de regio Noord-Ossetië. Deze Kaukasische deelrepubliek grenst aan het roerige Tsjetsjenië dat al jarenlang strijdt voor onafhankelijkheid.

Luchtmachtbasis

De bus reed op de weg van Mozdok naar een nabijgelegen luchtmachtbasis. Volgens een woordvoerder van het Russische leger werd de aanslag uitgevoerd door een vrouw. "Op het moment dat bus een spoorweg overstak, liep de vrouw er op af en blies zij zichzelf op."

Vrachtwagen

De aanslag is de derde in drie weken tijd. Op 12 mei reed een vrachtwagen met explosieven in op overheidsgebouwen in noordelijk Tsjetsjenië. Dat kostte 59 mensen het leven. Twee dagen later blies een vrouw zich op tijdens een religieus festival waardoor zestien mensen het leven lieten.

Poetin

De aanslagen zetten het vredesplan van president Poetin voor het verscheurde bergstaatje onder druk. De rebellen willen niets weten van diens voornemen omer onder leiding van Moskou de rust en orde te herstellen.