RIJSWIJK - Het benauwde weer leidde woensdag opnieuw tot zware buien in delen van Nederland. Vooral boven Zuid-West Nederland ging het er korte tijd hevig aan toe. De buien gingen gepaard met hagel, regen en zware windstoten (tot 100 kilometer per uur). Hoewel de donkere wolken vrij snel weer over trokken richting het noorden, veroorzaakten ze veel overlast.

De brandweer in de regio Den Haag zette al haar voertuigen en manschappen in. Zij werd overladen met klachten over ondergelopen kelders en straten en overlopende riolen. Een woordvoerder riep inwoners via de lokale media op niet meer te bellen voor wateroverlast en het probleem zelf op te lossen of een loodgieter te bellen. "We kunnen het allemaal niet aan en daardoor komen de noodoproepen in gevaar."

Signaal geblokkeerd

Ook vielen de commerciële zenders op de televisie in de Haagse regio zo'n tien minuten lang uit. Volgens een woordvoerder van Casema was er door het noodweer zoveel water in de satellietschotel in Den Haag blijven staan, dat het signaal enige tijd geblokkeerd werd. "Het duurt even voordat al het water uit die schotel is gestroomd. In de winter moeten we soms mannetjes het dak op sturen om de sneeuw uit de schotel te scheppen. Wel erg primitief voor zo'n geavanceerd systeem."

Ook trokken er rond 17.00 uur zware buien en windstoten over Goeree Overflakkee, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De brandweer kreeg ruim 150 meldingen binnen van omgevallen bomen en schades door hagelstenen.

Pikkedonker

De buien trokken even na 17.00 uur over de binnenstad van Rotterdam, waar het tijdelijk pikkedonker was. Voetgangers moesten snel een goed heenkomen zoeken. Volgens de brandweer veroorzaakte het noodweer hier geen noemenswaardige schade. Ook raakte niemand gewond.

In de regio zijn op de N215 Stellendam - Melissant enkele bomen omgewaaid. De brandweer rukte uit om de weg vrij te maken. In Hellevoetsluis konden enkele badgasten door omgevallen bomen een strand een tijd lang niet verlaten.

Ook in Limburg noodweer

Ook in Limburg ging het er woensdagmiddag hevig aan toe. Brandweer en politie in Noord- en Midden-Limburg moesten uitrukken voor blikseminslag, omgewaaide bomen, omhooggekomen putdeksels en ondergelopen kelders. De overlast was vooral groot in Weert, Venlo, Tegelen, Roermond en Koningsbosch, meldde een woordvoerder van de politie.

Over het oosten van het land trokken ook zware buien. RTV Oost in Hengelo (OV) was 1,5 uur uit de lucht door blikseminslag. In Almelo liepen drie huizen flinke schade op door het noodweer, meldde de politie. Ook in Wierden was het raak, daar raakte eveneens een huis beschadigd. Ook waaiden veel bomen om, waarvan er een nog onbekend aantal op auto's terecht kwam. Her en der waaiden dakpannen van huizen.

In het Drentse Nieuw-Schoonebeek en omgeving veroorzaakte een plaatselijke windhoos aan het begin van de avond een grote ravage. Langs de Europaweg tussen Nieuw-Schoonebeek en de Duitse grens waaide een groot aantal bomen om, waarvan enkele op een huis viel. Er vielen geen gewonden. De weg werd voor het verkeer afgezet.