QABA - Israël en de Palestijnen hebben de eerste stappen gezet om het vredesplan, de zogenoemde routekaart naar vrede, ten uitvoer te brengen. Dat maakten de Israëlische premier Sharon en zijn Palestijnse tegenstrever Abbas woensdag bekend na de top in Aqaba met de Amerikaanse president Bush en de Jordaanse koning Abdullah.

Abbas sprak van een belangrijk moment op weg naar vrede. De Palestijnse premier maakte duidelijk geen militaire oplossing voor het conflict te zien en beloofde er alles aan te doen een eind te maken aan het geweld. "De militarisering van de intifada moet worden gestopt", aldus Abbas tijdens een gezamenlijke persconferentie. Tegelijkertijd riep hij de Israëlische regering op de levensomstandigheden van de Palestijnen te verbeteren.

Terreur

Sharon benadrukte door te gaan met het bestrijden van terreur, maar beloofde stappen om het dagelijkse leven van de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden te verbeteren. Hij zei begrip te hebben voor de Palestijnse wens op de Westelijke Jordaanoever in een aaneengesloten gebied een levensvatbare staat te vormen. Sharon verklaarde onmiddellijk te beginnen met de ruiming van illegale nederzettingen. Het gaat om veelal kleine nederzettingen gebouwd na maart 2001 toen Sharon aan de macht kwam.

Bush

De Amerikaanse president Bush zei dat er vooruitgang is geboekt tijdens het overleg in de Jordaanse havenstad. Hij zei dat het "heilige land moet worden gedeeld door Israël en de Palestijnen". Bush sprak zijn vertrouwen uit in Abbas en zegde hem Amerikaanse steun toe voor de hervorming van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Volgens Bush heeft de routekaart naar vrede zijn hoogste prioriteit.

Vredesplan

Bush zei dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Powell en zijn nationale veiligheidsadviseur Rice zich persoonlijk zullen inzetten om het vredesplan tot een sucees te maken. Een hoge functionaris van het State Department, John Wolf, gaat een team leiden dat moet toezien op de uitvoering van de routekaart.

Het is de eerste keer dat Bush zijn persoonlijke prestige verbindt aan het vredesproces. De routekaart bestaat uit drie fases en is opgesteld door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties.

In de eerste fase moet het geweld worden beëindigd, moet Israël illegale nederzettingen verwijderen en democratische hervormingen van Palestijnse instellingen worden uitgevoerd. Het plan kreeg dinsdag al de steun van vijf Arabische leiders tijdens een top met Bush in het Egyptische Sharm-el-Sheikh.

Protest tegen ontmanteling nederzettingen

Tienduizenden woedende joodse kolonisten zijn woensdagavond in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de ontmanteling van 'illegale' nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De Yesha Raad van Nederzettingen had opgeroepen tot het protest. Deze grootste organisatie van kolonisten verwierp de vredestop in de Jordaanse stad Aqaba. "De Aqaba-top is een vernederende ceremonie voor de viering van Israëls overgave aan het Palestijnse terrorisme", oordeelde de Yesha Raad in een verklaring.