DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor in de zaak-Bouleij toegewezen. Pierre Bouleij werd in december vorig jaar in zijn woning in Den Bosch doodgeschoten door een politieman. Deze agent en vier van zijn collega's zullen als getuige worden gehoord.

De betrokken politieman schoot de 31-jarige Bouleij dood tijdens een mislukte poging hem aan te houden. Volgens eigen zeggen heeft de agent uit zelfverdediging geschoten. De nabestaanden en hun raadsman N. Meijering hebben dit altijd betwist. Het Openbaar Ministerie zag af van strafvervolging, omdat het de lezing van de agent volgde. Het schietincident leidde tot dagenlange onlusten in de straten van de Graafsewijk in Den Bosch.

Meijering spande namens de weduwe van Bouleij een procedure bij het gerechtshof aan om alsnog strafvervolging van de agent te bewerkstelligen. Het hof wees die eis af. Ook loopt er nog een aanvullende aangifte tegen de agent, wegens het onrechtmatig binnendringen in het huis van Bouleij. Over deze aangifte heeft justitie nog geen beslissing genomen.

Het voorlopig getuigenverhoor is bedoeld om een civiele procedure voor te bereiden. De weduwe-Bouleij wil in die procedure schadevergoeding van de Staat krijgen. Meijering is blij dat de rechtbank zijn verzoek tot het horen van getuigen heeft toegewezen.

Hij vergelijkt de zaak met die van de Amerikaanse ex-footballster O.J. Simpson, die werd beschuldigd van een dubbele moord. Meijering: "Die ging in het strafrechtelijk traject vrijuit, maar werd in de civiele procedure veroordeeld tot het betalen van schadvergoeding."

Meijering verkeert in de veronderstelling dat de betrokken politieman tot dusver de hand boven het hoofd is gehouden. "Maar dit getuigenverhoor is geen thuiswedstrijd meer", aldus de raadsman.

"Het wordt boeiend, want de agenten in kwestie hebben tegenstrijdig verklaard. Straks staan zij onder ede. Een leugentje om bestwil is meineed." De agenten zullen wel anoniem blijven tijdens hun verhoor.

De verhoren zullen in januari of februari beginnen.

/NIEUWSAgent niet vervolgd voor doodschieten Pierre Bouleij