AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag op last van het Openbaar Ministerie in Amsterdam de cartoonist die publiceert onder het pseudoniem Gregorius Nekschot aangehouden.

Hij wordt verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur, zei een woordvoerder van het Amsterdamse parket donderdag.

In de woning van de tekenaar in Amsterdam is een doorzoeking verricht en mogelijk belastend materiaal in beslag genomen, aldus de woordvoerder. Gregorius Nekschot is woensdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Aangifte

De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van 'Nekschot', nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De aangifte komt voort uit een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.

De controversiële 'Nekschot' publiceert vooral op internet, maar ook zijn boek 'Nekschot: Misselijke grappen' wordt in het onderzoek betrokken. Zijn extreme grappen en tekenstijl gaan velen te ver, anderen koesteren er bewondering voor en vinden ze hilarisch en scherp.

De in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh behoorde tot de laatste categorie en bood op zijn website ruimte aan het werk van 'Nekschot'.

Onderzoeken

Volgens het OM is een aantal cartoons beledigend dan wel dicriminerend, aldus de woordvoerder. Het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie, dat zich met dergelijke onderzoeken bezighoudt, is ondergebracht bij het parket Amsterdam.

Het onderzoek loopt nog. Of 'Nekschot' ook daadwerkelijk vervolgd gaat worden, staat nog niet vast.

Intimiderend

Gregorius Nekschot houdt zijn ware identiteit voor het publiek verhuld, om geen onnodige risico's te lopen. Cabaretier Hans Teeuwen, een bekende van 'Nekschot', noemde de arrestatie en kortstondige detentie van de cartoonist donderdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman intimiderend.

Teeuwen sprak de tekenaar na diens vrijlating kort. De politie zou 'Nekschot' hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. "Een tamelijk intimiderende opmerking", aldus Teeuwen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer zit bovenop de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot, die discriminerende spotprenten zou publiceren. VVD, PVV en D66 vragen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om opheldering. De zaak ligt gevoelig omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding lijkt.