DEN HAAG - Zolang er geen VN-verdrag over clustermunitie ligt zal Nederland de clusterbom M261 voor Apache-gevechtshelikopters alleen in hele speciale gevallen en pas na overleg met de Tweede Kamer inzetten.

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) donderdag in de Tweede Kamer beloofd. Van Middelkoop is echter niet van plan de M261 te verbannen, zoals zijn eigen partij dat feitelijk wil.

Voorhoedeland

Volgende week is er een door Noorwegen geïnitieerde conferentie over een ban op clusterbommen in Dublin. Volgens Van Middelkoop is Nederland een voorhoedeland, maar het kabinet is niet van plan om voor een totaalverbod te pleiten, zoals de oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 dat willen.

Volgende week is er een door Noorwegen geïnitieerde conferentie over een ban op De PvdA zou ook graag een totaalverbod zien, maar geeft Van Middelkoop de ruimte om met minder thuis te komen. Het CDA is tegen een totaalverbod.

Onaanvaardbaar

Het kabinet deed eerder al de clusterbom CBU-87 in de ban, omdat de vele niet ontplofte submunitie die vaak achterblijft "onaanvaardbaar humanitair leed" veroorzaakt. Maar het kabinet houdt vast aan de M261.

Volgens het kabinet vallen clusterbommen met minder dan tien stuks submunitie, zoals de M261-raketkop, niet onder bommen die "onaanvaardbaar humanitair leed" veroorzaken. Ook vindt het kabinet dat clusterbommen met een zelfvernietigingsmechanisme niet verboden hoeven te worden.

Exploderen

De ChristenUnie vindt dat bommen voortaan aan beide criteria moeten voldoen. In dat geval zou Nederland de M261 ook in de ban moeten doen. De M261 heeft weliswaar slechts negen stuks submunitie, maar geen zelfvernietigingsmechanisme dat afgaat als de bommetjes per ongeluk niet exploderen. De CBU-87 clusterbom heeft 202 kleinere bommetjes.

In Dublin praten landen die de onderhandelingen over een VN-verdrag te lang vinden duren over een ban op het bezit en de productie van clusterbommen die "onaanvaardbaar humanitair leed" veroorzaken.

De belangrijkste producenten en gebruikers van clusterbommen, zoals de Verenigde Staten, China, Rusland, India, Pakistan en Israël doen daar niet aan mee.