TERSCHELLING - De gemeente Terschelling gaat horecaondernemers op het eiland mediatraining geven. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat de pers nogmaals de kans krijgt alcoholproblemen op te blazen, zei een gemeentelijk woordvoerster woensdag.

Vorige zomer werden binnen drie weken zeven jongeren met alcoholvergiftiging naar het vaste land gebracht. De landelijke pers sprong hier toen bovenop. Terschelling kwam volgens woordvoerder M. Izeboud vorige zomer geregeld in het nieuws als 'zuipeiland'.

Bierkratten

Het eiland heeft het gevoel weinig ervaring met de pers te hebben. Binnen de gemeenschap leeft het idee dat de media de situatie vorig jaar gigantisch hebben opgeblazen. "Metershoog opgestapelde kratten bier werden door televisiestations zelf neergezet. SBS 6 en V8 maakten zelfs fietsen kapot en zetten vechtpartijen in scène", aldus de woordvoerder.

"We kregen van verschillende kanten vragen over hoe om te gaan met de pers. Met oog op het zomerseizoen dat er aankomt willen we de training nog voor eind juni afronden", aldus Izeboud. De gemeente neemt de 2000 euro die de eendaagse training kost voor haar rekening. Naast de horecaondernemers worden ook politie, huisartsen, VVV's en medewerkers van de gemeente getraind. De gemeenteraad heeft aangegeven ook aan de training mee te willen doen.