AMSTERDAM - De 39-jarige vrouw uit Haarlem die dinsdagavond om het leven kwam na een val in een klimcentrum in Amsterdam-West, zou van de klimmuur zijn gevallen na een tragische fout van haar zekeraar. Dat meldt een woordvoerder namens klimcentrum Tussen Hemel en Aarde woensdag.

Rond half tien viel de vrouw van 10 tot 12 meter hoogte van de muur. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze korte tijd later aan haar verwondingen overleed.

Volgens de zegsman waren de 39-jarige vrouw en haar klimpartner ervaren klimmers, die al jaren in de sport actief waren. Het waren bekende gezichten in het klimcentrum waar het ongeluk plaatsvond.

Veiligheid

Omdat het ongeluk zou zijn veroorzaakt door een persoonlijke fout, staat de veiligheid van de klimhal niet ter discussie, aldus de woordvoerder. De politie is nog bezig met een onderzoek naar de toedracht van het incident.

Tijdens het klimmen moet de klimmer altijd via een kabel gezekerd zijn aan een partner aan de grond, de zekeraar. De twee sporters zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid.

Verdriet

Het klimcentrum aan de Erik de Roodestraat is woensdag gesloten. 's Avonds opent het centrum zijn deuren voor iedereen die behoefte heeft over het ongeluk te praten. "We willen mensen de mogelijkheid geven op een goede manier hun verdriet te verwerken," aldus de woordvoerder.

Uitzonderlijk

Volgens Stan Stolwerk, directeur van klimsportbond NKBV, is het ongeval "hoogst uitzonderlijk". Eén keer eerder kwam in Nederland een klimsporter om het leven: in augustus 2002 in het Limburgse Gulpen.

"Het is absoluut treurig. In onze ogen is klimmen een veilige sport. Je doet het in een gecontroleerde omgeving en de meeste mensen hebben een cursus gehad."