BRUSSEL - In diverse plaatsen in België zoals Brussel en Antwerpen zijn dinsdag vijf brieven met een giftig, bruin poeder opgedoken. Een aantal mensen is met irritatie aan de luchtwegen en prikkelende ogen opgenomen voor controle in het ziekenhuis, maar ze konden 's avonds al weer naar huis. Ze hebben geen blijvend letsel opgelopen, zei minister Tavernier van Volksgezondheid woensdag voor de Vlaamse radio.

De antiterreurdienst van de federale politie onderzoekt de zaak. Volgens Tavernier hebben de brieven een minder onschuldig karakter dan de poederbrieven die na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten ook in België opdoken. Om wat voor poeder het nu gaat, is niet duidelijk. Het onderzoek gaat verder.

Amerikaanse ambassade

Twee brieven doken op het postkantoor van Deinze bij Gent. Een ervan was gericht aan het kabinet van premier Verhofstadt, de ander aan de Amerikaanse ambassade, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Twee andere poederbrieven arriveerden bij de havendiensten van Antwerpen en de luchthaven van Oostende en de vijfde bij de griffie van het Hof van Cassatie in Brussel.

Islamic Community

Sommige brieven hadden een boodschap. Er zat een kaartje in waarop het Engelse woord ,bastard' stond en ze waren ondertekend door de 'Islamic Community'. De autoriteiten onderzoeken daarom een verband met het proces dat momenteel in Brussel aan de gang is tegen ex-profvoetballer Nizar Trabelsi en 21 andere verdachten.

Trabelsi wilde naar eigen zeggen in opdracht van Osama Bin Laden van het netwerk van al-Quada een aanslag plegen op de luchtmachtbasis Kleine Brogel, op 25 kilometer van de grens met Nederland, waar Amerikaanse militairen zijn gelegerd. Mogelijk is er ook een verband met de protesten tegen de Amerikaanse militaire transporten voor en tijdens de oorlog in Irak, die via Antwerpen en Oostende liepen.