WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft enkele honderden illegale immigranten tegen hun wil met 'gevaarlijke medicatie' geïnjecteerd om hen te verdoven op de terugreis naar het vaderland. Dat berichtte de krant The Washington Post woensdag.

Het dagblad constateerde ruim 250 gevallen sinds 2003 waarin de regering medicijnen toediende die bestemd zijn voor mensen met ernstige psychische stoornissen.

The Post baseert zich op overheidsdocumenten, medische rapporten en gesprekken met getroffen illegale immigranten.

Het gedwongen toedienen van medicijnen aan gevangenen zonder medische noodzaak is in strijd met internationale mensenrechtenafspraken, aldus de krant. Sinds 2003 is de federale dienst Handhaving Immigratie en Douane (ICE) verantwoordelijk voor deportaties.

Psychische stoornissen

Documenten bewijzen dat de regering haar eigen regels regelmatig aan de laars lapte. Buitenlanders die worden teruggestuurd mogen de betreffende medicatie alleen toegediend krijgen als ze lijden aan psychische stoornissen of zo agressief zijn dat ze een gevaar vormen voor de omgeving.

De zogenoemde pre-flightcocktail heeft zo'n sterk effect dat functionarissen een rolstoel nodig hebben om de geïnjecteerde gevangenen in het vliegtuig te krijgen. Een gevangene werd geboeid en in half comateuze toestand door het gangpad gesleept, aldus de verklaring van een luchtvaartmedewerker.