BANGKOK - De Verenigde Naties hebben woensdag gewaarschuwd voor een nieuwe cycloon in Myanmar. Een tropische depressie zou zich binnen de komende 24 uur kunnen omvormen tot een cycloon, ten zuidwesten van hoofdstad Yangon.

"Er is sprake van stormachtige regenbuien. Misschien vormt er zich een cycloon", aldus een woordvoerder van het VN-rampenteam tijdens een persconferentie in Bangkok. De VN baseren zich op gegevens van het Amerikaanse Cycloon Waarschuwingscentrum (JTWC).

Myanmar is nog steeds herstellende van de gevolgen van cycloon Nargis, die op 3 mei over het Aziatische land raasde. Het officiële dodental staat op zeker 34.000 en nog bijna 28.000 mensen worden vermist. In totaal hebben 1,5 miljoen mensen hulp nodig.

Militaire junta

De militaire junta heeft de greep op het rampgebied verder versterkt. Hulpverleners en verslaggevers die zijn aangekomen in de getroffen Irrawaddy-delta worden tegengehouden bij wegblokkades op de hoofdwegen rondom de hoofdstad Yangon.

"Er waren zelfs meer blokkades om er voor te zorgen dat hulpverleners niet in de getroffen gebieden komen", aldus een leidinggevende van het VN-voedselprogramma WFP woensdag.