TALLINN - Koningin Beatrix begint woensdag in Tallinn aan haar staatsbezoek aan Estland. Ze komt halverwege de middag aan op het vliegveld van de hoofdstad van de Baltische staat.

Daar wordt ze opgewacht door de Nederlandse ambassadeur in Estland, haar voormalige algemeen secretaris Henk van der Zwan.

President Ilves van Estland verwelkomt haar vervolgens in Tallinn zelf, bij het presidentieel paleis.

De belangstelling van de Estse pers lijkt massaal te worden: tachtig Estse mediavertegenwoordigers zouden zich vooraf hebben aangemeld.

De krant Postimees besteedde vooraf al uitgebreid aandacht aan de komst van de 'kuninganna' van Nederland.

Feest

Estland viert feest dit jaar: het herdenkt dat het zich negentig jaar geleden aan de tsaren ontworstelde. De vrijheid na de val van het Sovjet-regime is dan ook een "herwonnen vrijheid".

Het land maakt een vliegende ontwikkeling door. Er wordt dit jaar een economische groei verwacht van 8 procent, hoewel ook Estland de gevolgen van de kredietcrisis ondervindt. Een groot probleem is het tekort aan goed personeel: dat wordt geschat op 100.000 vaklieden structureel.

Salaris

Bedrijven die vakkundig volk uit het buitenland weten binnen te halen, kunnen er dan ook vaak op rekenen dat de regering het salaris van deze mensen de eerst periode betaalt.

Grote ontwikkelingen zijn er vooral geweest op het gebied van IT: Hotmail en Skype werden in Estland ontwikkeld. De koningin zal zich tijdens de driedaagse reis ook in dit onderdeel van Estland verdiepen.

In Estland en vooral in Tallinn zal ze veel Russisch kunnen horen. Dat is nog altijd de moedertaal van 35 procent van de Esten. De Sovjet-periode wordt in Estland niet met plezier herinnerd, maar men wil de historie niet uitwissen. Daarom zal de koningin ook Sovjet-kunst te zien krijgen.